Eveniment

Doar BNR decide daca o banca intra in faliment

08.04.2010, 23:04 119

Initierea procedurii falimentului unei banci va fi supusaaprobarii prealabile de catre BNR, iar banca centrala va putea sarespinga solicitarea daca apreciaza ca institutia de credit nu estein insolventa, conform unui proiect de ordonanta de urgenta.

Astfel, procedura falimentului poate incepe pe baza unei cereriintroduse de banca debitoare sau de creditorii ei, insa cerereatrebuie sa fie insotita de aprobarea BNR.

Daca BNR va considera ca o institutie de credit nu se afla instare de insolventa, poate decide instituirea administrariispeciale.

Proiectul este una dintre conditionalitatile structurale agreatecu FMI. Termenul initial pentru finalizarea legislatiei privindrestructurarea bancilor si cea privind insolventa a fost 30noiembrie, insa a fost decalat pentru martie 2010.

O alta noutate adusa de proiectul de act normativ estemodificarea ordinii de prioritate la plata creantelor in caz deinsolventa.

Astfel, pe pozitia a doua la plata creantelor vor fi plasatecreantele rezultate din depozitele garantate, inclusiv cele aleFondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar rezultatedin plata compensatiilor catre deponentii garantati.

Pe prima pozitie vor ramane taxele, timbrele si orice altecheltuieli aferente procedurii falimentului, inclusiv cheltuielilepentru administrarea bunurilor din averea bancii debitoare, precumsi plata remuneratiei persoanelor angajate, inclusiv alichidatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO