Eveniment

Dominaţia Nvidia pe piaţa cip-urilor pentru AI se apropie de final: Cei mai mari rivali, dar şi clienţi ai gigantului tech se mobilizează în spatele OpenAI pentru un software care ar permite aplicaţiilor AI să ruleze pe o gamă mai largă de cipuri

Dominaţia Nvidia pe piaţa cip-urilor pentru AI se...

Autor: Ştefan Stan

21.05.2024, 12:45 9248

Rivalii şi cei mai mari clienţi ai Nvidia se aliniază în spatele unei iniţiative conduse de OpenAI de a crea un software care ar facilita trecerea dezvoltatorilor de inteligenţă artificială de la cipurile Nvidia, scrie FT.

Nvidia, cu sediul în Silicon Valley, a devenit cel mai valoros producător de cipuri din lume datorită monopolului aproape total asupra cipurilor necesare pentru a crea sisteme mari de inteligenţă artificială, dar lipsa de aprovizionare şi preţurile ridicate îi determină pe clienţi să caute alternative.

Cu toate acestea, fabricarea de noi cipuri de inteligenţă artificială rezolvă doar o parte a problemei. În timp ce Nvidia este cel mai bine cunoscută pentru procesoarele sale puternice, figurile din industrie spun că „sosul său secret” este platforma sa software, Cuda, care permite cipurilor concepute iniţial pentru grafică să accelereze aplicaţiile AI.

Într-un moment în care Nvidia investeşte masiv pentru a-şi extinde platforma software, rivali precum Intel, AMD şi Qualcomm ţintesc Cuda în speranţa de a atrage clienţii - cu sprijinul entuziast al unora dintre cele mai mari companii din Silicon Valley.

Inginerii de la Meta, Microsoft şi Google contribuie la dezvoltarea lui Triton, un software pentru a face codul să ruleze eficient pe o gamă largă de cipuri AI, pe care OpenAI l-a lansat în 2021.

Chiar dacă continuă să cheltuiască miliarde de dolari pe cele mai recente produse ale sale, marile companii de tehnologie speră că Triton va ajuta la ruperea dominaţiei pe care Nvidia o are asupra hardware-ului AI.

„În esenţă, rupe blocajul Cuda”, a declarat Greg Lavender, directorul de tehnologie al Intel.

Nvidia domină piaţa pentru construirea şi implementarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni, inclusiv sistemul din spatele ChatGPT de la OpenAI. Acest lucru a propulsat evaluarea sa la peste 2 miliarde de dolari şi i-a lăsat pe rivalii Intel şi AMD să se grăbească să îi ajungă din urmă. Analiştii se aşteaptă ca Nvidia să raporteze în această săptămână că ultimele sale venituri trimestriale au crescut de peste trei ori de la an la an, iar profiturile au crescut de peste şase ori.

Dar hardware-ul Nvidia a devenit o marfă atât de populară doar datorită software-ului aferent pe care l-a dezvoltat de-a lungul a aproape două decenii, creând un „moat” formidabil pe care concurenţii s-au străduit să îl depăşească.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels