Eveniment

Dragnea: România va exporta în China 5 mil. tone de carne anual. Dacă va avea capacitatea!

Dragnea: România va exporta în China 5 mil. tone de...

Autor: Mediafax

31.03.2014, 00:02 185

Recent întors dintr-o vizită în China, vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV despre proiectele pe care România intenţionează să le pregătească cu partenerii chinezi: centrala termoelectrică de la Rovinari, exportul de carne de porc, ovine şi bovine, plus construcţia de autostrăzi şi o linie pentru un tren de mare viteză. „Pregătim în iunie-iulie primul lot de bovine vii, în jur de 8.000. Noi putem exporta în China, dacă avem capacitate să putem să exportăm, până la trei milioane de tone de carne de bovine, un milion şi jumătate de tone de carne de porc şi 500 de mii de tone de carne de ovine“. Cu toate acestea, el nu poate estima totalul exporturilor. „Trebuie să vedem ce preţ are kilo­gramul de carne şi de mezeluri“.

 

Ce a mai spus Dragnea la ProTV:

  • Linia aeriană directă Bucureşti-Beijing va fi redeschisă: „Tarom a trimis toate documentele necesare, din partea chineză s-au primit răspunsurile. Singurul lucru care a rămas în negocieri, timpii de aterizare şi de decolare, în funcţie de asta linia este economică sau mai puţin economică“. n Chinezii doresc să investească şi în energie, în termocentrala de la Rovinari, dar şi în infrastructură: „Sunt foarte interesaţi să dezvolte în România un tren de mare viteză. S-a semnat un acord important, care creează bazele pentru ca compania de stat Calea Ferată din China să vină să facă analizele preliminare. Intenţia noastră, am avut trei obiective majore, Constanţa-Bucureşti - graniţa cu Ungaria, linii paralele, inelul feroviar al Bucureştiului şi coridorul 9 din nord, la graniţa cu Moldova, Bucureşti până în Giurgiu, care am convenit să îl lăsăm într-o fază ulterioară“. n Dragnea estimează că totalul pentru cele trei proiecte ajunge la 11 miliarde de euro. n Întrebat cum îşi vor recupera chinezii banii investiţi, ministrul a spus că încă nu s-a discutat despre acest subiect.

  • În privinţa termenelor el a precizat că urmează ca o delegaţie chineză să vină în România, iar la Guvern se va forma un grup de lucru special pentru proiectele stabilitie: „Eu sper ca anul ăsta să înceapă procedurile de achiziţiie, înseamnă că trebuie să finalizăm împreună cu guvernul chinez analizele preliminare, apoi studiul de pre-fezabilitate, iar studiul de fezabilitate se va realiza pe procedura de achiziţie publică. Asta înseamnă că în acest an sperăm să înceapă efectiv procedurile“, a spus Dragnea, referitor la primul tronson Bucureşti-Constanţa de mare viteză.

  • Dragnea s-a referit şi la situaţia politică. El a spus că PSD îşi propune să obţină minimum 35% din voturi la alegerile europarlamentare, în condiţiile în care prezenţa la vot pe care o estimează în acest moment este de 32-34%.

  • Întrebat dacă va candida la funcţia de preşedinte al PSD sau dacă va prelua funcţia de preşedinte al PSD în situaţia în care Victor Ponta va candida la prezidenţiale, Dragnea a precizat că funcţia de lider al PSD nu „se preia“, ci este „aleasă“ şi că el va fi alături de Ponta indiferent de decizia acestuia de a candida sau nu şi indiferent ce se va întâmpla după prezidenţiale.

  •  „Funcţia de preşedinte al PSD nu se preia, este o funcţie aleasă. Eu voi fi alături de Victor Ponta indiferent ce decizie va lua şi voi rămâne cu el în echipă indiferent ce se va întâmpla după alegerile prezidenţiale“, a spusDragnea.

  • Întrebat dacă va fi alături de Tăriceanu, dacă nu va candida Ponta la prezidenţiale, Dragnea a răspuns: „Eu am spus că voi fi alături de Victor Ponta. Politic nu pot fi alături decât de colegul şi camaradul meu, Victor Ponta“.

  • Dragnea, a declarant că nu este nici visul şi nici obiectivul său în viaţă să devină premier, arătând că desemnaraea viitorului prim-ministru va ţine de decizia noului preşedinte al României.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24