Eveniment

Dublare pentru plafonul maxim al creditelor Sapard

03.11.2004, 00:00 18

Comisia Europeana si-a dat ieri acordul pentru o serie de modificari ale conditiilor de acordare a creditelor Sapard, cea mai importanta schimbare fiind marirea plafonului maxim pentru un astfel de credit de la 2 la 4 milioane de euro.
"Este una dintre modificarile care vor duce la o absorbtie mai buna a fondurilor Sapard de catre potentialii beneficiarii si a fost propusa Comisiei Europene ca urmare a solicitarilor venite din partea firmelor romanesti din morarit panificatie, ulei si cultivare a cerealelor", spune Gheorghita Corbu, directorul general al Agentiei Sapard.
O alta modificare aprobata de CE, ceruta insistent de industria vinurilor, se refera la posibilitatea obtinerii de credite pentru replantarile de vita de vie. Romania a negociat cu UE o suprafata de vita de vie de 240.000 de hectare din care 30.000 de hectare sunt cultivate cu soiuri hibride interzise in UE care vor trebui defrisate si replantate. Desi Romania este al cincilea producator European de vinuri, vita de vie romaneasca este imbatranita si necesita un process de replantare. Costul replantarii unui hectar de vita de vie este de 10.000 de euro.
Prin programul Sapard, Romania are acces la fonduri UE de 1,46 miliarde de euro, sumele fiind esalonate pentru perioada 2000-2006. Romania a reusit sa absoarba in aproximativ doi ani doar 200 de milioane de euro aferentI anului 2000 sI a incheiat peste 900 de contracte in valoare de peste 550 de milioane de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO