Eveniment

Duca, BDO: Guvernul forteaza nota cu legea evaziunii fiscale

20.05.2010, 23:35 31

Primele reactii la publicarea proiectului de ordonanta privindcombaterea evaziunii fiscale reflecta scepticismul in privintafunctionalitatii noilor prevederi, in conditiile in care Guvernulintentioneaza sa reintroduca accizele pe produsele de lux, saaccizeze suplimentar bauturile fermentate si sa desfiintezeduty-free-urile.

"Romania nu duce lipsa de legislatie impotriva evaziuniifiscale, ci de fermitate in aplicarea ei", considera Emilian Duca,Tax Partner la firma BDO Conti Tax Advisors, care a comentatproiectul noii ordonante privind modificarea legii privindevaziunea fiscala, publicat pe site-ul Finantelor.

El afirma ca Romania ar putea fi sanctionata pentru introducereain ordonanta a unor prevederi care contravin legislatiei UE -aplicarea TVA pentru achizitii extracomunitare, taxarea inversaprivind TVA pentru anumite tranzactii din piata interna,reintroducerea accizelor pe produsele de lux, la care se renuntasecu un an inainte. "In ipoteza, probabila, in care masurile aratrage sanctiuni economice din partea Comisiei mai mari decatsumele colectate, Guvernul ar trebui sa evite crearea unor datoriinejustificate ale statului", a spus Duca. In ceea ce privesteduty-free-urile, Romania merge prea departe, afirma Duca."Magazinele duty-free creeaza mai multe probleme decat beneficii,ceea ce poate justifica o astfel de masura. Romania nu ar fi primatara care ia astfel de masuri, insa cred ca se supraliciteazaatunci cand se propune eliminarea lor definitiva."

Guvernul intentioneaza sa aplice, prin acelasi act normativ, oacciza de 100 euro/hl de produs si pentru bauturile fermentatealtele decat bere si vin, precum cidrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO