Eveniment

După 20 de ani inflaţia coboară la un minim de 3,45%, ajutată de anul agricol bun

După 20 de ani inflaţia coboară la un minim de 3,45%, ajutată de anul agricol bun

Autor: Claudia Medrega

12.10.2011, 00:05 230

Inflaţia a coborât în septembrie la 3,45%, atingând un minim record după 1990, ca urmare a ieftinirii produselor alimentare, cifra fiind mult mai redusă faţă de nivelul anticipat de analişti.

În apropierea acestui nivel inflaţia s-a mai aflat în martie 2007, când indicele preţurilor de consum a fost de 3,7%. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anticipa încă de săptămâna trecută că rata anuală a inflaţiei a coborât sub 4% în septembrie şi a intrat astfel în intervalul ţintit de BNR, de 3% plus/minus un punct procentual. Prognoza băncii centrale pentru inflaţie este însă mai mare, de 4,6%. Indicele pre­ţurilor de consum a scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, cu 0,2%, decelerarea inflaţiei datorându-se scăderii preţurilor mărfurilor alimentare cu 1,18%, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică. Cea mai mare reducere de preţuri, de 35,3%, s-a înregistrat la cartofi, în timp ce la fructe proaspete ieftinirea din septembrie a fost de 5,7%. Pe de altă parte, preţurile măr­fu­rilor nealimentare şi tarifele la servicii s-au majorat uşor în septembrie, cu 0,24%, respectiv 0,56%.

Se modifică în jos prognozele

Scăderea puternică a inflaţiei din septembrie a antrenat şi ajustări ale prognozelor privind nivelul de la sfârşitul anului. RBS Bank a revizuit din nou în jos prognoza privind inflaţia de la sfârşitul acestui an, de la 4,1% la 3,5%, după anunţarea datelor privind inflaţia pe luna septembrie. În august inflaţia a ajuns la 4,25%, iar majoritatea analiştilor anticipau o scădere în septembrie până la 3,7%-3,9%. "Recolta bună era de aşteptat să aibă un impact în lunile de toamnă, dar nu la această magnitudine", spune Cătălina Molnar, senior economist al RBS Bank, susţinând că nu este exclus să vedem chiar o inflaţie mai mică.

La jumătatea lunii septembrie RBS ajusta prognoza de inflaţie de la 4,4% la 4,1%.

În condiţiile diminuării inflaţiei, probabilitatea ca BNR să scadă dobânda-cheie a crescut. Molnar crede că am putea vedea chiar în noiembrie, la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, o reducere a dobânzii de la 6,25% la 6%.

Deşi perspectivele arată consolidarea procesului de dezinflaţie, BNR consideră că se menţin incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preţurilor administrate, precum şi ale unor preţuri volatile.

Astfel, relaxarea politicii monetare se lasă aşteptată. La şedinţa de politică monetară din septembrie BNR a decis să menţină neschimbate atât dobânda-cheie, care este setată la 6,25% de 16 luni, cât şi ratele rezervelor minime obligatorii.

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, avertizează că dezinflaţia este temporară, având în vedere că rata inflaţiei CORE3 a continuat să crească în termeni lunari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO