Eveniment

Dupa aderare, nici o tranzactie fara consultarea angajatilor

19.09.2005, 19:57 21

Transferul de intreprinderi, unitati sau parti de intreprinderi sau unitati nu se va mai putea face dupa integrarea in UE fara consultarea angajatilor, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

Proiectul de act normativ prevede ca cedentul (cel care isi pierde calitatea de angajator) si cesionarul (care devine angajator) au obligatia de a se consulta cu reprezentantii salariatilor proprii cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, in cazul in care acestia preconizeaza masuri in privinta salariatilor respectivi.

Cele doua parti trebuie sa informeze in scris reprezentantii salariatilor despre data transferului, motivele acestuia, consecintele juridice, economice si sociale pentru salariati, precum si despre conditiile de munca si incadrare in munca.

Proiectul mai prevede ca, daca in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora isi pastreaza autonomia, reprezentantii salariatilor afectati de transfer isi mentin statutul, atributiile si functia.

De asemenea, transferul intre-prinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Noul angajator are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, pana la data rezilierii sau expirarii acestuia.

Transferul este definit ca fiind "trecerea din proprietatea cedentului in proprietatea cesionarului a unei intreprinderi, uni-tati sau a unor parti ale acestora avand ca scop continuarea acti-vitatii, indiferent daca se urmareste sau nu obtinerea de profit".

Nerespectarea obligatiilor de catre cedent sau concesionar constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 de lei, la 3.000 de lei.

Elaborarea proiectului de lege privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii face parte din angajamentele asumate de autoritati in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana.

Proiectul de act normativ trebuie sa fie adoptat pana la finele lunii noiembrie 2005, legea urmand sa intre in vigoare la data aderarii. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO