Eveniment

Dupa trei luni de scadere, productia industriala a revenit in august pe plus

12.10.2005, 20:00 14

August a marcat o crestere, desi modesta - 1,5%, a productiei industriale, aceasta fiind prima luna cu un plus al productiei dupa trei luni consecutive de scadere, arata datele Institutului National de Statistica.

Per total, industria a crescut in primele opt luni ale anului cu numai 1,4% fata de o majorare a productiei de 4,3% consemnata in aceeasi perioada a anului trecut.

"Revenirea din august nu este foarte semnificativa, iar cresterile consemnate de industrie vor trebui sa se repete in lunile urmatoare pentru a fi considerate relevante", a declarat Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). El a adaugat ca, totusi, fiind vorba de o luna de concediu, cresterea de productie din august poate fi considerata importanta, mai ales daca se iau in calcul cele trei luni de cadere.

In pofida evolutiei bune din august, productia industriala si-a incetinit cresterea de la un ritm de 5,3% in primele 3 luni si 3% in primul semestru, urmand sa termine anul, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, cu o crestere de 3,1%. "Ceea ce ramane ingrijorator este ca avem o incetinire a ritmului de crestere a idustriei fata de anul trecut", a mai spus analistul GEA.

Cea mai importanta crestere a fost consemnata in industria mobilei, unde productia a crescut in august cu 39,5% fata de august 2004 si cu 23,9% in primele opt luni. Alte cresteri peste medie au fost inregistrate in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, unde productia a crescut cu 29,9% in august si cu 15,3% la opt luni.

La polul opus se situeaza industria de echipamente radio-tv si de comunicatii, unde productia a scazut cu 48,6% in august si 30,9% la opt luni. De asemenea, volumul productiei din industria articolelor de imbracaminte a scazut cu 22,7% in august si 18,2% la opt luni. Concomitent cu cresterea modesta a productiei din luna august, industria a consemnat un spor mai accentuat de productivitate, de 3,7% pe primele opt luni ale anului, care a compensat scaderea cu 13.000 de persoane a numarului de angajati din industrie.

Cu toate ca productia industriala este aproape de stagnare, cifra de afaceri a companiilor care activeaza in acest domeniu a crescut cu 4,7% in august fata de aceeasi luna din 2004 si cu 3,1% pe primele opt luni, in raport cu perioada similara a anului trecut.

Cu alte cuvinte, august este a sasea luna consecutiva in care cresterea cifrei de afaceri a companiilor din industrie depaseste ritmul de crestere al productiei. Desi sporurile de productie si productivitate sunt considerate modeste de analisti, industriasii au raspuns la diminuarea productiei prin cresteri de pret astfel incat sa nu le fie afectate incasarile.

"Cresterea preturilor reprezinta o reactie normala a producatorilor, mai ales in anumite domenii in care concurenta este slaba sau lipseste, iar aceste domenii sunt destule in industrie", a conchis Voinea.



Inflatia a atins un nou minim

Rata inflatiei a fost de 0,6% in luna septembrie, arata datele furnizate de Institutul National de Statistica. Fata de inceputul anului, preturile de consum au inregistrat o crestere de 5,8%, iar comparativ cu august 2004, rata inflatiei se ridica la 8,5%, sub minimul anterior, de 8,7%, atins in luna martie. In septembrie, alimentele s-au scumpit cu 0,2%, restul marfurilor - cu 0,7%, iar preturile serviciilor au crescut cu 1,2%. Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit cartofii (cu 6,4%) si carnea de pasare (2,2%). Pe de alta parte, cea mai mare ieftinire s-a produs in cazul fructelor proaspete (-10,8%), fiind vorba de produse de sezon. In cazul serviciilor, cea mai mare scumpire a avut loc in transportul aerian (30,3%), urmata de transportul CFR (8,7%) si serviciile de apa, canal si salubritate (2,6%). La capitolul marfuri nealimentare, cel mai mult a crescut pretul combustibililor (+3,3%). Pretul utilitatilor a ramas nemodificat, iar singura ieftinire a fost inregistrata la medicamente (-1,5%). Tinta de inflatie anuntata pentru acest an este de 7,5%, intervalul de variatie acceptat fiind de plus/minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO