Eveniment

Duster: primul automobil conceput integral de romani

02.03.2009, 21:14 54

 

Conceptul Duster, care include elemente specifice coupe-urilor sportive, dar si MPV-urilor (automobile de familie), a fost realizat integral la Bucuresti la Renault Design Central Europe.
Dimensiunile exterioare, lungime de 4,25 metri, incadreaza modelul in segmentul crossoverelor, automobile care de obicei reprezinta un compromis intre abilitatile pentru off-road ale unui SUV si configurabilitatea unui automobil de familie. Astfel, pe partea soferului automobilul are o singura portiera, in timp ce pe partea dreapta apare o usa ce se deschide in sens contrar primei portiere si este destinata accesului spre cele doua locuri din spate.
Interiorul modular poate fi configurat prin plierea scaunelor din spate sau prin glisarea scaunului pasagerului dreapta sub cel al soferului pentru a face loc si unei biciclete. Volumul spatiului obtinut depaseste pe cel al porbagajului de 470 de litri si ajunge la doi metri cubi. Liniile exterioare sunt diferite de cele intalnite la modelele comerciale ale Dacia sau Renault si se apropie de cele ale conceptului Ondelios, prezentat anul trecut de Renault.
Tot la Salonul Auto de la Geneva Dacia prezinta si noua motorizare de 1,2 litri si 75 de cai putere care echipeaza modelul Sandero si poate fi deja comandata in Olanda sau Franta, cea mai mare piata de export pentru gama Logan.
Vanzarile de automobile si utilitare usoare Dacia in Franta s-au redus luna trecuta cu 12,5%, la 3.543 de unitati, comparativ cu vanzarile lunii februarie din 2008. Intreaga piata franceza a inregistrat volume de vanzari mai reduse cu 14,8% comparativ cu perioada analizata a anului trecut, ajungand la un total de 183.337 de unitati. In cazul automobilelor, Dacia a inregistrat un declin mai mare al comenzilor, de 16,8%, vanzarile fiind de 3.366 de unitati. Cota de piata aferenta lunii februarie s-a mentinut la 2,2% in cazul automobilelor si la 1,9% pentru automobile si vehicule utilitare usoare.

50 de noutati la Geneva
Salonul Auto de la Geneva, unul dintre cele mai importante evenimente de profil la nivel mondial, aduce peste 50 de noutati, printre care cea mai ieftina masina din lume. Dacia prezinta conceptul Duster, iar aproape 30 de companii vor dezvalui masini cu emisii reduse sau modele ecologice. Tata Nano (foto), cea mai ieftina masina din lume, care costa 2.000 de dolari, va fi dezvaluita la standul producatorului Tata Motors, alaturi de primul model electric al constructorului indian, denumit Indica Vista EV (electric vehicle), potrivit site-ului oficial al evenimentului. La evenimentul auto din Elvetia vor fi prezenti aproape 30 de producatori si companii cu activitati in industria auto care vor aduce vehicule cu emisii reduse sau masini ecologice. Evenimentul auto din Geneva se va desfasura intre 3 si 15 martie, primele doua zile fiind rezervate presei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO