Eveniment

Economia în 2016. Plafonarea exporturilor îşi pune amprenta pe industrie. Prima scădere după doi ani şi jumătate

Economia în 2016. Plafonarea exporturilor îşi pune...

Autor: Anelis Baciu

15.03.2016, 00:04 507
Potrivit datelor lunare ale Statisticii, producţia indus­trială a scăzut în ritm anual, în ianuarie, cu 2% serie brută şi cu 1,2% serie ajustată, pentru prima dată în mai bine de doi ani, situaţie pe care analiştii o corelează cu evoluţia exporturilor, care au scăzut şi ele la început de an.

Cifrele privind producţia in­dus­trială publicate ieri de Statistică com­pletează un tablou neaşteptat: eco­nomia a crescut în 2015 cu 3,7% şi ar fi trecut de 4% fără contribuţia negativă a agriculturii. Investiţiile (formarea brută de capital fix) au crescut şi ele anul trecut cu 7,5%, iar consumul s-a majo­rat cu 5,4%. Dar industria, care a contribuit anul trecut la PIB cu 23%, scade în prima lună din an.

Faptul că industria şchioapătă a început să fie vizibil în a doua parte a anului trecut.

Astfel că, pe volum, potrivit datelor Statisticii, industria a crescut anul trecut cu doar 2%. În prima lună din an, in­dustria a scăzut cu 1,2% (an/an, serie ajustată), o situaţie care este direct le­gată de exporturi şi de situaţia din Europa – principala piaţă pentru expor­turile României. De pildă, exporturile Germaniei – principala piaţă a expor­turilor româneşti – s-au redus cu 0,5% (ajustat sezonier) în ianuarie, după un declin de 0,7% în decembrie, o situaţie neaşteptată, având în vedere că economiştii anticipaseră o creştere de 0,8%.

În UE însă, potrivit datelor Eurostat publicate ieri, industria a crescut cu 1,7% (serie brută), iar zona euro cu 2,1%. Doar Malta a avut în ianuarie o cădere mai mare a producţiei industriale decât România: minus 5%.

În ianuarie exporturile României au scăzut cu 1,6% an/an, iar cifra de afaceri în industrie s-a redus cu 1,7% an/an.

„Majoritatea sectoarelor impor­tante suferă acum, în timp ce motoarele re­cente (sectoarele auto, alimente, bău­turi) încetinesc de asemenea. Pe lângă aceste evoluţii, industria din România îşi pierde şi competitivitatea după ani în care expansiunea salarială a fost mai degrabă peste cea a productivităţii, fapt ce ar putea duce la efecte negative asupra producţiei industriale pe termen mediu“, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING, într-un raport al băncii.

Potrivit datelor Statisticii, producţia industrială a scăzut în ianuarie, an/an, cu 2% în serie brută şi 1,2% serie ajus­tată.

Raportat la luna decembrie, pro­ducţia a scăzut cu 1,3%, în serie brută şi 2,3% serie ajustată.

Scăderea din ia­nuarie a fost influenţată de evoluţia negativă a industriei extractive (-7,4%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer con­diţionat (-1,7%) şi industriei prelucră­toare (-1,1%).

Industria a contribuit anul trecut cu 23% PIB-ul României – faţă de o medie a contribuţiei la PIB în UE de 15% – şi numără peste un sfert din angajaţii din Români. În criză, industria a pierdut între 300.000 şi 400.000 de locuri de muncă. Datele INS indicau în 2008 un număr de angajaţi în toată industria de 1,6 milioane. În 2010 numărul lor ajunsese la 1,2 milioane pentru a creşte uşor, până la 1,3 milioane de angajaţi, în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24