Eveniment

Economia în 2016. Producţia industrială încă şchioapătă serios, dar există firave semne de revenire

Economia în 2016. Producţia industrială încă...

Autor: Iulian Anghel

13.04.2016, 00:06 663
Este prima scădere de început de an a industriei din 2009 încoace, an de criză, în care în­treaga economie s-a pră­bu­şit.  Economiştii pun scăderea industriei pe seama reducerii cererii externe, dar şi a lipsei investiţiilor din ultimii ani. Investiţiile au crescut în 2015 cu 7,5%, dar faptul că ele au scăzut în anii precedenţi şi-a pus amprenta pe evoluţia producţiei industriale. Investiţiile ar trebui să înceapă să se vadă în lunile ce vin. Deocamdată producţia industrială a crescut în februarie, faţă de ianuarie, ca serie brută cu 8,1%, în timp ce, raportat la februarie 2015, avansul a fost de 0,8% ca serie brută şi minus 0,2% ca serie ajustată.

„Producţia industrială a scăzut cu 0,2% în ritm anual în februarie (date ajustate sezonier) din cauza sectoarelor de minerit şi energetic (de la -0,9% în ianuarie), în condiţiile în care industria prelucrătoare a accelerat de la plus 0,3% la plus 1,8%. Ritmul modest de creştere al segmentului manufacturier comparativ cu media anului 2014 reflectă, probabil, atât cererea externă mai slabă, cât şi erodarea competitivităţii pe fondul avansului salarial ridicat”, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Faptul că în februarie industria a crescut faţă de luna precedentă îi face pe economişti mai optimişti.

„Pe termen scurt ne aşteptăm la inflexiunea tendinţei pentru dinamica medie anuală în sfera producţiei industriale (din decelerare în accelerare), aspect semnalat de revigorarea recentă a comenzilor noi şi susţinut de premisele pozitive pentru evoluţia consumului privat şi a investiţiilor productive”, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

O revenire a industriei fusese anticipată de Barometrul Industrial, un sondaj în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, publicat la finele lui martie. Potrivit răspunsurilor managerilor, faţă de ianuarie activitatea industrială a reintrat în februarie pe o pantă ascendentă. Astfel, încrederea mangerilor din industrie începe să se refacă după câteva luni în care ea a fost la cote scăzute, în ciuda rezultatelor bune pe ansamblul economiei – o creştere economică de 3,8% în 2015.

În ianuarie 2016 producţia industrială scăzuse an/an cu 1,3%. La două luni căderea s-a atenuat – minus 0,5%.

Ca serie ajustată, producţia industrială a scăzut cu 0,2% februarie la februarie ca urmare a scăderii industriei extractive (-13,5%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,8%). Industria prelucrătoare a crescut cu 1,8%.

În primele două luni din 2016, producţia industrială a scăzut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 0,5%, evoluţie influen­ţată de scăderea industriei extractive (-14,7%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%.

Ţinând cont de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în ianuarie-februarie producţia a scăzut pe fondul dimiminuării industriei extractive (-14,2%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,1%). Industria prelucrătoare a înregistrat o creştere de 1%.

 

Comenzile noi din industrie cresc

Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au crescut în februarie cu 8,4% faţă de luna precedentă şi cu 8,7% raportat la aceeaşi lună din anul precedent, a anunţat ieri INS. În primele două luni, comenzile noi din industrie au urcat cu 2,5% în termeni nominali comparativ cu ianuarie-februarie 2015.

 

Cifra de afaceri din industrie a crescut în februarie cu 6,6%

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut în februarie atât faţă de luna precedentă, cu 11,9%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 6,6%. Faţă de februarie 2015, avansul din acest an a fost determinat de creşterile din industria prelucrătoare (+7,7). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 20,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO