Eveniment

Economia în T1 2016: Statistica reconfirmă creşterea economică spectaculoasă. Doar că, în vreme ce consumul creşte, avansul investiţiilor se temperează

Economia în T1 2016: Statistica reconfirmă creşterea...

Autor: Iulian Anghel

08.06.2016, 00:05 1436
Institutul Naţional de Statistică (INS) a recon­firmat ieri creşterea economică de 4,3% în primul trimestrul din an, cu un avans spectaculos al consumului, dar datele Statisticii subliniază şi eventuale surse de îngrijorare: investiţiile îşi temperează creşterea.

Economiştii avertizează: un ritm atât de alert al creşterii, generat de consumul privat într-o asemenea măsură, nu pare sustenabil.

Consumul a ajuns să în­semne în primul trimestru din 2016, pe partea de utilizare, 81,5% din PIB, în vreme ce investiţiile (formarea brută de capital fix) mai înseamnă 18% din PIB. În 2015, consumul a însemnat 75% din PIB, iar investiţiile 24,7%. Consumul final efectiv a crescut în T1 cu 8,5% (creşterea pe consumul gos­podăriilor fiind de 10%), contribuind cu 6,8% la formarea PIB, în vreme investiţiile au avut un ritm mai redus. Investiţiile au crescut cu 7% în volum având o contribuţie la creş­terea economică de 1,3% în T1 2016. În 2015 investiţiile crescuseră cu 8,8%. „Dinamica investiţiilor a dece­lerat la 7%, an/an, pe fondunul incertitu­dinilor pieţelor financiare internaţio­nale din debutul anului, dar şi al riscurilor la adresa stabilităţii fi­nanciare pe plan intern (date fiind măsurile populiste)“, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

„Rata de creştere de 4,3% faţă de anul precedent pentru economia românească în T1 este în conformitate cu aşteptările pieţei, dar structura de creştere evidenţiază o accelerare rapidă a cheltuielilor de consum, care ridică pro­bleme în ceea ce priveşte dura­bilitatea unor astfel de rate de creştere“, a comentat, la rândul său, Mihai Pătru­lescu, senior economist al Unicredit Bank. Pătrulescu mai notează că avem de-a face în T1 cu cea mai mare rată de creştere a consumului final individual al gospodăriilor din septembrie 2008 încoace: „Credem că ce­rerea de con­sum este în prezent deter-minată în principal de factori tran­zitorii şi ar urma să des­crească pe măsură ce ne apro­piem de 2017“. Factorii tranzi­torii sunt, evident, redu­cerile de taxe şi majorările salariale, dar şi inflaţia negativă care, împreună, au majorat venitul disponibil al populaţiei făcând din consum vedeta economiei.

Institutul Naţional de Sta­tistică a publicat ieri datele detaliate despre evoluţia PIB în T1 2016 care confirmă „datele semnal“ anterioare. Astfel Produsul Intern Brut s-a cifrat în primul trimestru la 185,7 mi­liarde lei preţuri curente, pe date ajustate sezonier, în creştere cu 1,6% faţă de trimestrul IV din 2015 şi cu 4,2% faţă de primele trei luni de anul trecut (creştere de 4,3 do­lari serie brută).

Pe partea de utilizare, consumul a contribuit cu 6,8% la creşterea econo­mică, iar in­vestiţiile cu 1,3%. Exportul net a contribuit negativ la creşterea economică – minus 3,4% Acest lucru indică faptul că economia internă nu face faţă excesului de cerere, care trebuie satisfăcut de importuri, lucru care va majora nu doar deficitul comercial, ci şi deficitul de cont curent.

Deja, la două luni, deficitul comercial era de 2 miliarde de euro, iar, în T1 deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la aproape 1,5 mld. euro.

Pe partea de formare a PIB, agricultura a avut o contribuţie zero la creşterea economică, industria de plus 0,1%, iar comerţul de plus 2,1%. Informaţiile şi comunicaţiile au avut o contribuţie cu plus de 0,4%.

“Un ritm atât de alert al creşterii, generat de consumul privat într-o asemenea măsura, nu pare sustenabil şi ne-am aştepta la ceva moderare în trimestrele următoare. Pe de alta parte, creşterea nominală salarială a accelerat uşor în aprilie 2016, la 12,3% în ritm anual de la 12,1% luna precedentă, ceea ce sugerează că, pe parcursul anului 2016, cheltuielile private ar trebui să rămâna puternice”, a comentat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO