Eveniment

Economia nu e pregatita pentru aderare, sustin IMM-urile

06.04.2006, 00:00 16

Aproape trei sferturi din intreprinderile mici si mijlocii romanesti considera ca economia locala nu este pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana, motiv pentru care 68% din reprezentantii IMM-urilor se asteapta la un impact mai degraba negativ al integrarii, releva un sondaj realizat de Gallup Romania la solicitarea Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

Concurenta externa si adaptarea la normele UE sunt percepute de IMM drept dificultatile majore cu care se vor confrunta companiile daca Romania va adera la UE in ianuarie 2007. La capitolul beneficii ale integrarii, repondentii trec o piata de desfacere mai mare, o crestere a comenzilor, dar si libera circulatie, fara complicatii la vama.

In ceea ce priveste situatia economica actuala, sondajul arata ca aproape jumatate din persoanele care conduc intreprinderile cuprinse in esantion sunt nemultumite: 42% din cei intervievati sustin ca sunt nemultumiti/ foarte nemultumiti de economia tarii, fata de 20% care se declara multumiti.

Ce ii nemultumeste cel mai mult pe intreprinzatori? Primele locuri in topul nemultumirilor sunt ocupate de nivelul taxelor si al impozitelor, pretul utilitatilor publice, concurenta si coruptia.

Sondajul a mai relevat faptul ca introducerea cotei unice nu i-a impresionat prea mult pe reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii, in conditiile in care 53% din cei chestionati declara ca aceasta masura nu a influentat in nici un fel compania. Efectul cotei unice de impozitare asupra companiei este apreciat ca unul benefic de aproximativ o treime din repondenti, in timp ce 17% afirma ca efectul a fost unul negativ.

Raspunsurile sunt mai echilibrate atunci cand reprezentantii IMM sunt intrebati care a fost efectul masurilor economice asupra mediului de afaceri. Astfel, 39% din repondenti spun ca efectul a fost mai degraba pozitiv, in timp ce 36% considera ca efectul a fost mai degraba negativ.

In ciuda acestui fapt, reprezentantii IMM sunt optimisti atunci cand sunt chestionati in legatura cu evolutia economiei in urmatoarele 12 luni. Astfel, 40% din persoanele din conducerea intreprinderilor cuprinse in esantion se asteapta ca economia Romaniei sa mearga mai bine/mult mai bine, fata de 30% care se asteapta ca economia sa mearga mai prost/ mult mai prost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO