Eveniment

Economistul-sef al BCR vede o incetinire la 4-5% a cresterii economice de la anul

10.11.2008, 18:55 21

"Din trimestrul IV cresterea economica va incetini, industria si serviciile fiind principalele domenii care isi vor diminua contributia. Cele mai recente semnale indica o limitare a comenzilor externe dar si interne in industrie, datele statistice aferente ultimului trimestru urmand sa confirme acest lucru", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Potrivit ultimelor proiectii, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma sa creasca cu 8,3% in anul 2008.
Anghel explica incetinirea de la anul inclusiv printr-un efect de baza nefavorabil, in conditiile in care anul acesta a adus o productie agricola buna, incasarile din TVA au crescut puternic fata de 2007 cand nu s-au incasat taxe pe importuri in primele patru luni, iar productia de energie electrica a fost influentata de intrarea in exploatare a reactorului doi la centrala nucleara de la Cernavoda.
"In termeni nominali vom adauga 20-30 de miliarde de euro la PIB."
In ceea ce priveste politica fiscala, Anghel considera ca inmultirea criticilor din partea agentiilor externe este un semnal pentru o abordare mai conservatoare.
"Nu este de dorit sa depasim nivelul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. BNR nu poate sa lupte pe termen lung cu toate dezechilibrele macroeconomice, parghia fiscala va trebui abordata", spune economistul-sef al BCR. El remarca orientarea cheltuielilor bugetare preponderent pe termen scurt, in timp ce investitiile in infrastructura sau dezvoltarea sectorului agricol au fost neglijate.
BCR isi mentine prognoza de inflatie pentru anul acesta de 6,2%, fiind astfel mai optimista decat Banca Nationala, care estimeaza o inflatie de 6,7%. Anghel se declara insa ingrijorat de perspectiva inflatiei in 2009, asteptandu-se ca la sfarsitul anului viitor cresterea generalizata a preturilor sa se situeze la 5% - adica tot in afara intervalului tintit de BNR, la fel ca in 2007 si 2008.
Desi procesul de dezinflatie va continua la anul, efectul de baza va fi nefavorabil, in conditiile in care in majoritatea lunilor din 2008 inflatia a fost scazuta. Totodata, incertitudinile privind evolutia pretului petrolului sunt ridicate, acesta fiind unul dintre factorii care influenteaza puternic inflatia pe plan local.
"Nu vad o stopare a creditarii in Romania, care sa genereze intrarea in recesiune. Din octombrie ma astept sa asistam insa la o decelerare importanta a creditului neguvernamental, in conditiile in care normele mai restrictive ale BNR se vor suprapune peste conjunctura internationala", spune Lucian Anghel. El spune ca in 2009 cresterea creditului, in termeni reali, va cobori probabil spre 15%, fata de ritmuri de 40% in prezent.
"Vad la anul o crestere mai rapida pe depozite decat pe credite, va fi o reorientare a populatiei dinspre consum catre economisire", mai spune Anghel.
Expansiunea mai rapida a depozitelor ar fi alimentata de majorarea salariilor si a pensiilor si de cresterea dobanzilor oferite de banci.
Incertitudine este termenul utilizat de Anghel in privinta cursului de schimb.
"Inainte de decizia Fitch, ma asteptam ca euro sa ramana in banca 3,5-3,7 lei si in 2009. Acum este insa mult mai greu de spus, ar putea fi o banda de 3,6-3,8 lei, dar incertitudinea este ridicata."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO