Eveniment

Economistul-sef al BERD: Greul a trecut pentru Romania

11.11.2009, 23:25 19

Romania a trecut prin ce este mai rau din punctul de vedere alcontractiei economiei, fiind de asteptat o stabilizare si chiarrevenirea pe crestere anul viitor, insa creditele neperformante sisomajul vor continua sa urce, potrivit estimarilor lui ErikBerglof, economistul - sef al Bancii Europene pentru Reconstructiesi Dezvoltare (BERD).

El a apreciat ca "inteleapta" decizia Romaniei de a apeladevreme la banii de la FMI, considerand ca a avut un efectstabilizator. In ceea ce priveste o eventuala intarziere de catevasaptamani sau luni a fondurilor pe care Romania trebuie sa leprimeasca de la FMI si Comisia Europeana, Berglof a precizat ca nueste critica. "Reformele sunt importante si banii vor veni. Niciointarziere nu este buna, dar o intarziere de cateva saptamani sauluni nu reprezinta o situatie critica. Este important sa aveti unGuvern."

BERD vede o crestere a creditelor neperformante si a somajuluiin Romania in anii urmatori, desi economia va reveni pe plus in2010, cresterea PIB fiind estimata la 1%.

Economistul-sef al BERD apreciaza ca expunerea bancilor strainein Romania ar trebui sa scada pe termen scurt, in mod natural, dincauza reducerii cererii de credite, insa sustine ca aceastaevolutie nu ar trebui sa ingrijoreze deoarece face parte din criza."Nu ar trebui sa va surprinda (...) Am vazut deja o usoara reducerea expunerii bancilor. Ceea ce este remarcabil reprezinta faptul cain varful crizei si in trimestrul doi am vazut ca bancile aurezistat si si-au mentinut expunerea", a spus Berglof.

Principalele noua banci cu capital strain din Romania si-aurespectat angajamentele asumate la Viena, dar si-au redus expunereape piata locala cu 700 mil. euro comparativ cu sfarsitul luniimartie.

Berglof a precizat ca este nesanatos ca firmele si populatia cuvenituri in moneda locala sa ia imprumuturi in valuta, astfel caprincipala provocare a sistemului bancar din Romania este sa acordecredite in lei pe termen lung. "Sistemul bancar a rezistat foartebine la criza. Monitorizam foarte atent ce fac bancile mama pentrusustinerea filialelor. Situatia s-a stabilizat, iar bancile suntangajate pe termen lung pe plan local."

Bancile straine au jucat un rol important in stabilizareacrizei, dar au avut o influenta si in crearea vulnerabilitatilorcare au aparut in perioada de boom economic, pe fondul expansiuniicreditarii, potrivit oficialului BERD.

FMI: Ne intereseaza si structura cheltuielilor bugetaredin 2010

Existenta unui buget pentru 2010, care sa prevada un deficit de5,9% din PIB, nu este suficienta, FMI urmand sa analizeze sistructura cheltuielilor in raport cu previziunile macroeconomice,potrivit lui Tonny Lybek, reprezentantului Fondului in Romania."Avem nevoie de un buget credibil, adoptat de Parlament, dartrebuie sa ne uitam la compozitia cheltuielilor si sa ne asiguramca cifra are sens pentru noi", a afirmat, miercuri, Lybek. Inprezent, reprezentantii FMI lucreaza impreuna cu guvernul pentrubugetul din 2010. Acordarea celei de-a treia transe de la FMI, decirca 1,5 mld. euro, se va face, cel mai probabil, anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO