Eveniment

Eficienta companiilor siderurgice, discutata la Bruxelles

07.12.2004, 00:00 14



Autoritatile romane au continuat ieri seria de negocieri cu Comisia Europeana la Bruxelles pentru capitolul "Concurenta, al carui punct dur este problema acordarii de ajutoare de stat in sectorul siderurgic.



In cadrul acestei runde de negocieri au fost discutate planurile de viabilizare ale companiilor siderurgice romanesti, planuri care vor sta la baza negocierii ajutoarelor de stat in domeniul siderurgiei si a capacitatilor de productie, a anuntat Ministerul Integrarii.



Planurile au fost intocmite de companiile siderurgice si includ investitiile pe care acestea le vor face in perioada urmatoare (pentru viabilizare, in tehnologie, mediu, restructurarea fortei de munca etc.), astfel incat sa se dezvolte eficient pe piata siderurgiei europene si mondiale.



"Aceste date oferite de companii vor constitui elemente importante de argumentare in negocierile pentru capitolul 6 - Concurenta, in special in ceea ce priveste ajutoarele de stat si capacitatile de productie. Deocamdata este prematur sa avansam cifre care sunt in negociere", a declarat Vasile Puscas, negociatorul-sef cu UE.



In cadrul negocierilor este avuta in vedere si restructurarea sectorului siderurgic. In acest context, a fost necesara evaluarea tuturor ajutoarelor de stat acordate acestui sector pentru intreaga perioada de restructurare (1993-2008). Ajutoarele de stat din siderurgie sunt strict analizate din perspectiva incadrarii in prevederile Protocolului 2 al Acordului European de Asociere. Acesta prevede faptul ca Romania poate acorda, in mod exceptional, ajutor de restructurare pentru sectorul siderurgic, in urmatoarele conditii: ajutoarele de stat trebuie sa asigure viabilitatea companiilor la sfarsitul perioadei de restructurare, suma si intensitatea ajutoarelor de stat sunt limitate la ceea ce este absolut necesar pentru asigurarea viabilitatii companiilor si trebuie reduse progresiv si, nu in ultimul rand, acordarea ajutoarelor de stat trebuie sa fie strans legata de reducerea globala a capacitatilor de productie, precizeaza Ministerul Integrarii.



Acordarea ajutoarelor de stat de catre autoritatile romane in sectorul siderurgic, inclusiv cele pentru Sidex Galati, blocheaza inchiderea negocierilor la capitolul privind Concurenta.



De altfel, Sidex reprezinta un caz special. In urma presiunilor Uniunii Europene, autoritatile au anuntat recent ca facilitatile acordate combinatului siderurgic de la Galati la data privatizarii vor fi restrictionate. Inainte de privatizarea din 2001, Sidex producea pierderi de un milion de euro in fiecare zi, situatie care s-a inversat dupa trecerea sub management privat. Sidex a avut in 2003 un profit net de 100 mil. euro.



In UE, firmele care fac un asemenea profit nu primesc ajutoare de stat si de aici presiunile pe care Comisia Europeana le face asupra autoritatilor de la Bucuresti. Ajutoarele se acorda in baza unor programe de restructurare care cer rationalizarea si reducerea capacitatilor, si nu marirea productiei - cazul Sidex anul acesta. Pozitia Comisiei este ca aceste ajutoare afecteaza concurenta pe plan internatinal - caz in care ajutorul de stat nu poate fi acordat. O alta nemultumire a Comisiei este ca nici Consiliul Concurentei nu a precizat ca acesta este ultimul ajutor de stat ce poate fi acordat Sidex.



Cererea de restrictionare a ajutoarelor de stat de catre Comisia Europeana prinde la mijloc statul roman, care risca chiar sa fie dat in judecata de grupul Ispat, proprietarul Sidex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO