Eveniment

Electrica ridica preturile pentru a cumpara energie

Electrica ridica preturile pentru a cumpara energie
16.02.2007, 19:53 13

Electrica va incerca sa cumpere o cantitate de energie de 3,4 milioane de MWh (aproximativ 400 de MW) prin intermediul a noua licitatii organizate in zilele de 22-23 februarie la preturi usor mai mari decat cele oferite de catre companie in licitatiile esuate de pana acum.
Preturile de cumparare, care reprezinta maximul pe care Electrica este dispusa sa-l dea pentru a-si cumpara energia, variaza intre 163 si 168,5 lei pe MWh. Preturile sunt oricum mici, avand in vedere faptul ca ultimele tranzactii de pe platforma contractelor bilaterale de pe operatorul pietei de energie OPCOM s-au derulat la un pret de cel putin 170 de lei pe MWh ajungand si pana la 180 de lei pe MWh. Practic este o reluare a celor noua licitatii esuate, dar la un pret usor mai mare.
Potrivit ultimelor declaratii ale reprezentantilor companiei, Electrica nu are niciun contract de achizitie pentru inceputul lunii aprilie cand va expira ordinul emis de Ministerul Economiei prin care producatorii au fost obligati sa-si prelungeasca contractele cu Electrica, altfel compania riscand sa nu-si acopere cererile fata de clientii eligibili. Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului a anuntat deja ca nu este dispus sa mai semneze un nou ordin in favoarea Electrica.
La inceputul lunii martie, in cazul in care licitatiile la care participa Electrica in calitate de cumparator, compania risca sa se confrunte cu un deficit de energie de aproximativ 700 de MW, din care 250 de MW sunt necesari exclusiv pentru clientii Electrica. Restul se impart intre filialele neprivatizate care au nevoie de circa 90 de MW. Pentru a reduce din acest deficit, reprezentantii Electrica au declarat ca sunt in prezent in tratative cu un consortiu din zona estica pentru achizitia unei cantitati de 70 de MW care ar fi indreptata catre zona Galati unde este combinatul siderurgic Mittal Steel Galati. Combinatul are un consum anual de aproximativ 230 de MW.
De la inceputul saptamanii, Electrica a ratat ocazia de a cumpara circa 3,5 mil. MWh de pe OPCOM. In cadrul celor doua tentative, care au cumulat noua oferte de cumparare, niciun ofertant nu s-a inscris la licitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO