Eveniment

Elevii care încep clasa a V-a în acest an vor sta în gimnaziu şi în clasa a IX-a

Elevii care încep clasa a V-a în acest an vor sta în gimnaziu şi în clasa a IX-a

Autor: Mediafax

01.08.2011, 18:40 396

Elevii care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 vor staîn gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a, la sfârşitulacestui ciclu vor susţine evaluarea naţională obligatorie careconţine cinci probe, respectiv şase pentru minorităţi şi admitereaîn liceu organizată la nivelul şcolii, informează Mediafax.

Legea educaţiei naţionale care a intrat în vigoare la 1 ianuarie2011 prevede că elevii care din toamnă vor intra în clasa a V-a vorsta în gimnaziu cu un an mai mult, adică cinci în loc de patru,inclusiv clasa a IX-a.

Legea 1/2011 prevede măsura introducerii clasei a IX-a înînvăţământul gimnazial care intră în vigoare începând cu generaţiade elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012. Lafinalul clasei a IX-a, în baza unei metodologii elaborate deMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, serealizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor elevilor.

Evaluarea se realizează la şase probe, una fiind specificăminorităţilor naţionale. Este vorba despre probe scrise la limba şiliteratura română, limba maternă, o alta transdisciplinară lamatematică şi ştiinţe, dar şi la o limbă de circulaţieinternaţională. De asemenea, evaluarea include şi o probă practicăde utilizare a calculatorului, precum şi o probă oralătransdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale,ambele susţinute în timpul anului şcolar.

Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similartestelor internaţionale. Absolvenţii învăţământului gimnazialdobândesc diploma de absolvire şi foaia matricolă, parte aportofoliului educaţional, potrivit Legii educaţiei.

Tot în cazul elevilor care intră în clasa a V-a în 12 septembrie2011, admiterea la liceu se va desfăşura la nivelul unităţii deînvăţământ pentru care optează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO