Eveniment

Enache Jiru ia locul lui Vladescu la Fondul Proprietatea

Enache Jiru ia locul lui Vladescu la Fondul Proprietatea

Enache Jiru, presedintele comisiei de selectare a administratorului FP: Modificarile intervenite in structura comisiei nu vor influenta in niciun fel procesul de selectie a administratorului, chiar daca mentinerea unei continuitati este necesara pentru buna derulare a procesului de selectie.

22.01.2009, 19:00 63

Odata cu desemnarea lui Jiru, in comisie au mai fost numiti, ca membri, Galina Narcisa Oprea (in locul Ioanei Crenguta Leaua) si Dinu Marin (in locul lui Catalin Doica). Bogdan Dragoi si Nicolae Cinteza au fost mentinuti in comisie. Modificarile au fost efectuate prin decizie semnata de premierul Emil Boc.

"Modificarile intervenite in structura comisiei nu vor influenta in niciun fel procesul de selectie a administratorului, chiar daca mentinerea unei continuitati este necesara pentru buna derulare a procesului de selectie", a declarat pentru Ziarul Financiar Enache Jiru.
El a adaugat ca a primit ca pe o provocare numirea in functia de presedinte al comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, care are un portofoliu de circa 4 mld. euro. "Va insemna multa munca si responsabilitate", a adaugat el.
Enache Jiru (44 de ani) a activat atat in sectorul public, cat si in cel privat. Inainte de 2000, a fost director in BNR, apoi secretar de stat in Ministerul de Finante, fiind responsabil cu managementul Trezoreriei statului. Ulterior, a fost instalat de guvernul PSD la conducerea CEC. Dupa aproape opt luni de mandat, in martie 2005, el a fost schimbat de noul guvern. Apoi, el a devenit consultant al grupului Energy Holding.
In luna septembrie 2007 s-a intors in industria financiara ca director general al MKB Romexterra Fond de Pensii, compania de administrare a pensiilor private obligatorii a bancii cu acelasi nume.
Comisia de selectie a administratorului Fondului Proprietatea a primit opt oferte de participare pana ieri, de patru ori mai putine fata de numarul scrisorilor de intentie transmise anul trecut. Companiile interesate de administrarea FP trebuie sa fi administrat atat in 2006, cat si in 2007 active cu o valoare totala de peste 30 de miliarde de euro, valoarea aplicandu-se atat pentru o singura societate, cat pentru un consortiu.
O alta conditie este sa aiba asigurare de raspundere profesionala in valoare de cel putin 50 de milioane de euro. Din cele opt oferte de participare depuse, administratorul va stabili o lista scurta, care se va face pe baza de punctaj al ofertelor initiale, din care maximum 20 de puncte vor fi atribuite ofertei financiare si cel mult 80 de puncte ofertei tehnice.
Faza a doua se va intinde pe zece zile si va presupune preselectia prin dialog competitiv, in cursul careia se vor detalia si analiza in cadrul unui dialog direct contributiile, punctele de vedere si cerintele candidatilor ramasi in cursa. Comisia va selecta doi sau maximum trei finalisti, care vor intra in licitatia propriu-zisa. Candidatii calificati vor primi invitatia de a depune ofertele finale in cel mult doua zile de la inchiderea fazei a doua si vor avea la dispozitie alte doua zile pentru a trimite documentele. Administratorul va fi numit pe o perioada nedefinita, supusa rezilierii contractului de catre FP, in orice moment, cu un preaviz de trei luni.
Viitorul administrator al FP, care a fost infiintat in 2005 pentru a-i despagubi pe fostii proprietari care nu mai pot primi in natura averile confiscate de fostul regim comunist, va gestiona 88 de pachete de actiuni la cele mai importante companii detinute de stat, intre care Petrom, Distrigaz, Romgaz sau Enel.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO