Eveniment

Enel sustine ca tendinta de scadere a consumului de energie va continua

Enel sustine ca tendinta de scadere a consumului de energie va continua
08.11.2009, 23:15 34

Enel, grupul energetic italian care prin intermediul proceselorde privatizare succesive a devenit cel mai mare distribuitor privatde energie electrica din Romania, crede ca scaderea consumului deenergie electrica va continua, abia la jumatatea anului viitorexistand sansele unei redresari.
"Criza economica a produs efecte asupra mai multor sectoare aleeconomiei romanesti, precum constructiile, industria electronica, amaselor plastice. In opinia noastra, tendinta de scadere aconsumului de electricitate va continua, dar anticipam ca acesttrend negativ se va atenua sau stabiliza spre mijlocul anului2010", spun reprezentantii Enel.
Italienii detin pe plan local trei foste filiale de distributie sifurnizare a energiei electrice, si anume Electrica Banat, ElectricaDobrogea si Electrica Muntenia Sud.
In ciuda acestui lucru, Enel spune ca merge mai departe cu planulde investitii anuntat pentru cele trei regiuni, respectiv 700 mil.euro in urmatorii cinci ani.
"Enel s-a angajat intr-un program de modernizare si imbunatatire aretelei electrice in toate cele trei regiuni unde compania esteprezenta - Banat, Dobrogea si Muntenia Sud. Suma totala ainvestitiilor pentru urmatorii 5 ani se ridica la 700 de milioanede euro. In acest sens vom investi 300 de milioane de euro in 2009si 2010, 150 milioane euro in fiecare an, in modernizareastatiilor, punctelor de transformare si a liniilor electrice,precum si in introducerea tehnologiei de control la distanta", maispun reprezentantii Enel.

Schimbarile nu se pot face peste noapte
Potrivit acestora schimbarile nu vor fi "peste noapte",modernizarea infrastructurii fiind un lucru de durata.
"Experienta noastra din Italia si din alte tari unde opereazagrupul Enel arata insa ca pentru a moderniza infrastructuraelectrica a unei capitale cum este Bucurestiul, respectiv a zoneloradiacente, sunt necesari ani, iar efectele nu se pot face simtitepeste noapte", mai spune Enel.
Italienii spun ca nu vor recurge la programe de concediericolective ca masuri de taiere a costurilor, dar ca vor continuaprogramul de pensionarea anticipata a personalului interesat, numaipe baza voluntara.
Enel este angrenat in prezent intr-un amplu proces de integrare,intentia grupului fiind aceea de a construi pe piata locala ostructura unica pe partea de distributie a energiei electrice si osingura structura pe partea de furnizare a energieielectrice.
In prezent, partea de furnizare din Electrica Banat si Dobrogea afost reunita in compania Enel Energie, in timp ce partea defurnizare din cadrul Electrica Muntenia Sud este reprezentata deEnel Energie Muntenia. Pe partea de distributie, lucrurile stausimilar, doar operatiunile din Banat si Dobrogea fiind deocamdataintegrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO