Eveniment

Energia s-ar putea scumpi de la 1 ianuarie

18.10.2007, 21:07 13

Consumatorii casnici s-ar putea confrunta cu o noua scumpire a energiei electrice de la 1 ianuarie 2008, daca evaluarea periodica a costurilor de productie, transport si distributie va justifica majorarea tarifelor. in stabilirea viitorului pret al energiei vor avea efect reactorul doi al centralei nucleare de la Cernavoda, recent pus in functiune, efectele secetei de anul acesta, precum si evolutia pretului la gaz.
"O noua ajustare a pretului platit de populatie la energia electrica va avea loc la 1 ianuarie 2008, dar inca nu stim daca va fi in urcare sau in scadere", a declarat Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), citat de Mediafax.
Tarifele la energia electrica furnizata consumatorilor captivi, categorie care include populatia si micii consumatori industriali, sunt evaluate, de regula, de doua ori pe an de ANRE. Autoritatea poate insa efectua astfel de evaluari de mai multe ori pe an, daca producatorii de energie solicita cresteri ale preturilor sau daca intervin situatii neprevazute. Opris a precizat ca in varianta cresterii tarifelor, in etape, majorarea aferenta intregului an 2008 nu va depasi inflatia estimata de Comisia Nationala de Prognoza la 3,8%. Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica a avut loc la 1 aprilie, cand preturile au crescut cu aproximativ 4%.
Opris a mai spus ca de la inceputul anului viitor ar putea fi introdus tariful de distributie zonal. Astfel, consumatorii industriali captivi, adica acea categorie de firme care nu au schimbat furnizorul de electricitate odata cu liberalizarea pietei de energie, ar putea plati de la inceputul anului viitor un tarif de distributie diferit in functie de zona in care activeaza. Tariful de distributie este suma pe care o plateste un consumator pentru serviciul de alimentare cu energie electrica prin reteaua Electrica. Diferentele intre tarife sunt date in primul rand de starea in care se afla reteaua in regiunea respectiva. Aceasta masura nu va afecta insa si consumatorii casnici care vor plati pana in 2010 acelasi tarif de distributie.
In prezent, consumatorii industriali captivi au acelasi tarif de distributie indiferent de zona in care activeaza, in comparatie cu cei eligibili care au costuri diferite in functie de cele opt zone de distributie.
"Probabil o parte din ei (consumatori industriali - n.r.) isi vor muta activitatea in alte zone de distributie, asa cum s-a intamplat, de fapt, si in Europa, unde o parte din intreprinderi s-a mutat in estul continentului sau in alte tari, in care energia este mai ieftina", a declarat Opris.
Referitor la consumatorii casnici, Opris a precizat ca pretul va avea acelasi nivel in toata tara, cel putin pana in anul 2010, data pana la care au fost prelungite contractele de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO