Eveniment

Erste: Inflatia medie va fi de 6,5%

17.01.2008, 19:41 11

Inflatia medie din Romania se va accelera in acest an la circa 6,5%, comparativ cu 4,84% in 2007, situandu-se la unul dintre cele mai ridicate niveluri din regiune, potrivit estimarilor Erste Bank.
In analiza Erste sunt incluse, pe langa Romania, Ungaria, Cehia, Croatia, Polonia si Slovacia.
Explicatiile oferite de analistii Erste, valabile de altfel pentru toata regiunea, arata ca inflatia medie se afla pe o panta pozitiva, avand in vedere mediul economic, in curs de maturizare, si factorii internationali de influenta, precum cresterea preturilor la alimente si petrol. Media calculata de Erste pentru 2008 in cazul tarilor mentionate depaseste nivelul de 4%.
Datele Institutului National de Statistica arata ca inflatia medie din 2007 s-a situat la 4,84%, iar cea de la sfarsitul anului la 6,57%, cu 1,57% peste limita superioara a intervalului tintit de BNR, de 3-5%.
Pentru 2008, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3,8%, cu un interval de variatie de plus/ minus un punct procentual. Estimarea BNR privind cresterea preturilor din acest an este de 4,3%. In ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei pentru acest an, estimarile indica un nivel de circa 6%, usor peste cel din 2007. Majoritatea tarilor central si est-europene obtin cea mai mare parte a cresterii economice din cererea interna, cu exceptia Ungariei, noteaza analistii Erste.
In cazul Romaniei, consumul este cel care va sta la baza cresterii economice in 2008.
Avansul PIB din regiunea central si est-europeana va continua sa fie superior mediei UE, in urmatorii ani, la baza acestei evolutii fiind nivelul inca redus al salariilor din statele din regiune, ceea ce ofera un avantaj competitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels