Eveniment

Eşec total al lui Boc la atragerea investiţiilor străine directe

Eşec total al lui Boc la atragerea investiţiilor străine directe

Autor: Claudia Medrega

14.12.2011, 00:03 275

Investiţiile străine directe au fost în octombrie de numai 133 mil. euro, iar nivelul din primele zece luni, de 1,3 mld. euro, a acoperit doar 32% din deficitul de cont curent. Este unul dintre cele mai importante eşecuri ale guvernului Boc.

Evoluţia investiţiilor străine contrazice optimismul debordant al autorităţilor care sperau la 3,5-4 mld. euro în acest an. Deşi România a revenit pe creştere economică, performanţa nu a făcut-o mai atractivă în ochii investitorilor străini. Unii analişti caracterizează evoluţia investiţiilor străine drept "dezamăgitoare".

"Datele privind investi­ţiile străine directe publicate astăzi nu schimbă imaginea conturată de cifrele anterioare - imagine pe care noi o interpretăm drept dezamăgitoare", spune Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că "România rămâne puternic dependentă de capitalurile străine atât pentru finanţarea deficitului bugetar şi deficitului de cont curent - care încă este cel mai mare din regiune, cu toată ajustarea puternică din ultimii ani -, cât şi pentru rostogolirea datoriei externe."

Dacă de investiţii străine importante nu am auzit în ultimul timp, în schimb plecările Nokia şi Tnuva vin ca o palmă pentru economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO