Eveniment

Este cazul sa se intoarca Registrul Comertului la CCIR sau nu?

08.03.2006, 00:00 28

Disputa dintre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Oficiul National al Registrului Comertului continua, in timp ce proiectul de lege privind revenirea registrului la CCIR asteapta sa fie votat in Parlament.

"CCIR a infiintat Registrul Comertului si e normal sa-l primeasca inapoi, cel putin din perspectiva dreptului de proprietate intelectuala", sustine Ovidiu Silaghi, unul dintre cei doi initiatori ai proiectului si unul dintre presedintii CCIR.

Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) afirma ca preluarea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) in subordinea sa va duce la simplificarea formalitatilor de inregistrare a comerciantilor si la reducerea costurilor pentru oficiile teritoriale ale registrului.

Pe de alta parte, ONRC se opune trecerii sale din subordinea Ministerului Justitiei la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, argumentand ca evolutia Registrului in cei trei ani de cand se afla in administrarea ministerului a fost mult mai buna decat in perioada cat ONRC s-a aflat la CCIR. Astfel, ONRC afirma ca accesul la informatie a fost mult simplificat si ca taxele sunt mai mici.

CCIR afirma ca va reintroduce sistemul restituirii TVA, care in momentul preluarii registrului de catre Ministerul Justitiei a fost inclusa automat in nivelul tarifelor percepute. Referitor la acuzatia de "transfer al unor bani publici catre o institutie privata" pe care au primit-o cei de la CCIR din partea oficialilor registrului, reprezentantii camerei spun ca registrul se finanteaza in totalitate din taxele platite de comercianti, ceea ce reprezinta bani privati.

CCIR promite mentinerea unitatii oficiilor teritoriale ale registrului, insa oficialii ONRC spun ca acest lucru nu se poate realiza, din cauza faptului ca CCI judetene sunt independente una fata de cealalta. Astfel, dispozitiile legale, precum si taxele si tarifele percepute de registru ar putea fi aplicate neuniform in teritoriu, ceea ce s-a si intamplat in perioada in care ONRC facea parte din CCIR.

Reprezentantii Oficiului National al Registrului Comertului sustin ca in perioada in care Registrul Comertului s-a aflat la CCIR, taxele si tarifele practicate de registru erau neuniforme, iar membrii CCIR beneficiau de taxe mai reduse decat comerciantii care nu erau membri CCIR. "De exemplu, in aprilie 2002, la CCIR Bistrita-Nasaud taxa de eliberare in 48 de ore a certificatelor constatatoare era de 476.000 de lei pentru membrii CCIR si 1.428.000 de lei pentru comerciantii nemembri. In prezent, aceasta taxa este de 300.000 de lei vechi pentru eliberare in regim normal si 450.000 la urgenta", a spus Alexandru Cohut, reprezentantul PR al Registrului Comertului. El a precizat ca aceste cifre sunt luate dintr-o sesizare scrisa de o firma din Bistrita-Nasaud la adresa Oficiului Concurentei. ONRC este in subordinea Ministerului Justitiei de la sfarsitul anului 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO