Eveniment

„Este putin probabil ca bancile elene sa retraga banii”

03.03.2010, 23:05 14

Bancile din Grecia care au subsidiare pe piata locala ar puteasa retraga capitaluri, in situatia in care ar avea probleme delichiditate, insa este putin probabil ca vor face acest lucru,deoarece obtin profit in Romania, spune Lucian Croitoru, consilieral guvernatorului BNR.

"Lichiditatea ar fi un motiv pentru care bancile-mama grecestiar putea sa solicite subsidiarelor din Romania sa scoata banii dintara. Insa, nu este rezonabil pentru ca asta ar insemna cabancile-mama sunt intr-o situatie foarte dificila. Subsidiarele dinRomania fac profit si costul de finantare este mai mare in Grecia,dupa cum arata evolutia CDS-urilor", a spus Croitoru, la o masarotunda organizata de compania de consultanta AT Kearney.

Incertitudinile legate de situatia finantelor publice aleGreciei au limitat accesul bancilor elene pe pietele financiare sipe cele interbancare la preturi rezonabile. Recent mari banciinternationale precum Morgan Stanley, Deutsche Bank sau Citibank auatentionat cu privire la riscul contaminarii Romaniei cu problemeledin Grecia.

Romania este una dintre cele mai importante piete externe pentrugrupurile financiare elene, care au inceput relativ tarziuexpansiunea regionala.

Chiar si anul trecut Alpha Bank si Bancpost (controlata deEurobank EFG) au reusit sa isi majoreze veniturile opera­tionale,in ciuda unor contractii usoare ale finantarilor acordate. Dupaprimele noua luni Alpha Bank inregistra un profit brut de 43 mil.euro, in scadere cu 10%. Cheltuielile mari cu provizioanele au avutun impact mai dur asupra Bancpost, care in ciuda unor masurienergice de ajustari de costuri se confrunta cu pierderi. Piraeus aanuntat un profit de aproape 25 mil. euro pe primele noua luni din2009. Banca nu a facut public si castigul la sfarsitul anului, desia prezentat informatii privind nivelul activelor, al depozitelorsau numarul anga­jatilor.

BNR mai scade dobanda, dar nu mult

Croitoru a spus ca BNR va continua sa reduca dobanda de politicamonetara, dar nu "semnificativ", "spre deza­magirea celor carepreseaza banca centrala sa reduca rata cu pasi mai mari". El amentionat ca opiniile sale prezentate in cadrul mesei rotunde suntin nume propriu si nu reprezinta parerea BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO