Eveniment

Estimari contradictorii privind cresterea economica din 2009: intre 0 si 6%

Estimari contradictorii privind cresterea economica din 2009: intre 0 si 6%
23.11.2008, 19:28 51

Prognozele privind evolutia nefavorabila a economiei apar pe fondul estimarii temperarii consumului si a diminuarii investitiilor antrenate de incetinirea semnificativa a creditarii in 2009, in contextul crizei financiare internationale.

In opinia analistilor locali, Romania se poate considera "norocoasa", avand in vedere ca gradul de intermediere bancara este redus - raportul credit privat raportat la PIB fiind in jur de 40% -, pentru ca, altfel, impactul asupra cresterii economice ar fi fost mult mai puternic. Totodata, riscurile sunt relativ diminuate de o anumita persistenta si rigiditate a consumului in Romania. Media estimarilor a 11 analisti intervievati de Mediafax indica o crestere economica in 2009 de 3,4%, in conditiile in care PIB va urca cu 8,2% in acest an, evolutie calculata tot ca medie a prognozelor. Cresterea economica a Romaniei s-a plasat la 6% anul trecut si a accelerat la 8,8% in prima jumatate din 2008, depasind toate estimarile, evolutia fiind alimentata in principal de cresterea record a consumului privat, in urma avansului semnificativ al salariilor si sectorului local de credit, precum si a investitiilor straine directe. Analistii se asteapta ca datele pentru trimestrul al treilea din acest an sa arate o crestere economica de 8,7%, iar in ultimele trei luni PIB sa-si tempereze dinamica la 6,3%.
Anticipatiile pentru cresterea PIB de anul viitor se concentreaza in intervalul 3 - 4%, iar la extrema apare opinia analistului Moody's, Kenneth Orchard, care se asteapta chiar la recesiune, respectiv o scadere a economiei cu 0,3%. "Deoarece climatul s-a schimbat in rau, economia va trebui sa sufere o ajustare dificila care ar putea dura 1-2 ani. Cresterea exporturilor va incetini din cauza declinului din restul tarilor UE, iar criza globala de lichiditate va restrictiona fluxurile de capital spre Romania, afectand consumul si investitiile interne. In prezent, ne asteptam pentru 2009 la o recesiune a economiei in Romania", a spus Orchard.
Analistului Moody's se asteapta la o recesiune in Romania in ciuda faptului ca anticipeaza cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB si o crestere a datoriei publice la 16,2% din PIB.
Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, nu exclude posibilitatea unei contractii a PIB in primul trimestru al anului viitor, insa crede ca acest scenariu este putin probabil, avand in vedere situatia consumului din Romania. El anticipeaza o crestere economica de 8% in acest an, care va incetini la doar 3% la sfarsitul lui 2009.
"Exista riscuri semnificative in sensul scaderii acestor prognoze, ca urmare a vulnerabilitatilor externe de finantare a Romaniei. O depreciere brusca a leului ar putea afecta economia reala si sistemul bancar, pe fondul majorarii ponderii detinute de euro in sectorul financiar", a explicat directorul Fitch.
Bartosz Pawlowski, analist pentru piete emergente la TD Securities din Londra, previzioneaza o incetinire brusca a majorarii PIB, de la 8% in 2008 la doar 3% anul viitor, si prognozeaza un avans economic cuprins intre 1 si 2% pentru primul trimestru al anului viitor, mentionand ca "Guvernul ar putea impulsiona in mod artificial consumul, chiar riscand stabilitatea pe termen lung". El sustine ca cea mai mare parte a avansului economic se va datora inertiei consumului.
Cristian Dinescu, directorul directiei Trezorerie din cadrul Romexterra, este cel mai optimist analist intervievat in ceea ce priveste perspectivele, previzionand pentru acest an un ritm de crestere economica situat in jurul a 8,2%, care va incetini in 2009 la 5,5%, cea mai mare cifra avansata de analisti.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, sustine ca intr-un scenariu neutru spre optimist, temperarea cresterii economice s-ar face catre intervalul 4-4,5% in 2009, in conditiile diminuarii ordonate a creditarii, in special pe componenta de valuta, ceea ce ar putea conduce chiar la efecte pozitive de reducere a consumului si a presiunilor pe contul curent si pe inflatie.
Florin Libocor, economist-sef al BRD-GSG, a revizuit usor in scadere estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2008, de la 8,9% la 8,7%, iar la nivelul intregului an viitor, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, anticipeaza un avans economic cuprins intre 4 si 5%.
Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School si director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA), prognozeaza pentru tot anul 2008 un avans al PIB de 7,8% si considera ca anul viitor vor incetini constructiile, serviciile si consumul, investitiile in infrastructura fiind cele care vor sustine "cat de cat" avansul economic, estimat la 4%.
Mai optimist, Radu Craciun, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, anticipeaza un ritm de dezvoltare a economiei cuprins intre 8,5 si 9% in acest an si intre 3 si 4,5% pentru anul viitor. "In principal va fi vorba despre incetinirea exporturilor, precum si de limitarea consumului si a investitiilor, intrucat finantarile vor fi mai greu de realizat", a precizat Craciun.
Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank Romania, estimeaza un avans al PIB de 7,5% pentru 2008, care se va reduce la 3,5% in 2009.
 
Cheia din 2009, politica fiscala a guvernului
Cea mai mare sansa a Romaniei de a atenua pesimismul si poate de a atrage inapoi unii investitori ar fi depasirea rivalitatilor dintre partide si formarea pana la sfarsitul anului a unui guvern cu un plan credibil de intarire a fiscalitatii, scrie Forbes, citand Reuters. "Dar, desigur, nu acesta este scenariul previzibil pentru economie", spune Lars Christensen, analist la Danske Bank. Banca daneza este unul dintre jucatorii straini uzuali pe piata valutara locala, iar Christensen a avut in ultimii ani mai multe rapoarte foarte pesimiste privind leul. Orice guvern care ar include PSD ar fi cel mai putin susceptibil sa stranga cureaua fiscala si sa calmeze pietele, avand in vedere istoricul de reforme lente, mai scrie sursa citata.
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO