Eveniment

Eugen Dijmarescu, viceguvernator BNR: Bancile ar da credite, dar cui si pentru ce?

Eugen Dijmarescu, viceguvernator BNR: Bancile ar da credite, dar cui si pentru ce?
11.06.2009, 21:00 37

Economia va continua sa coboare, iar punctul cel mai de jos va fi atins abia in trimestrul al treilea, considera Eugen Dijmarescu, viceguvernator al Bancii Nationale. El spune ca la inceputul anului era putin mai optimist, insa o noua scadere a creditarii pentru companii in aprilie i-a spulberat sperantele pentru o revenire mai rapida a economiei.
„Ceea ce as fi crezut cu ceva timp in urma, faptul ca punctul cel mai jos al recesiunii era in trimestrul al doilea, acum il asteptam in trimestrul al treilea. La inceputul anului, in ianuarie-februarie, chiar incepusem sa fiu putin optimist, deoarece creditarea incepuse sa dea semne de iesire din prapastia din trimestrul al patrulea. Totusi, in aprilie exista o aplecare in jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor", a spus Dijmarescu la un seminar economic. El a mentionat ca „incet-incet" rata dobanzii la creditele noi pentru corporatii inregistreaza o scadere de la luna la luna.
„Cred ca piata de capital si piata bancara se confrunta cu aceleasi probleme. Vrem sa dam credite, problema este cui si de ce, pentru ca am vrea sa luam si inapoi".

Primele semne bune, de abia in trim. 4

Oficialul BNR a apreciat ca primele semne ale revenirii economiei este posibil sa apara in ultimul trimestru al anului si ca trimestrul al treilea va fi mai slab decat perioada ianuarie-martie, in conditiile unor rezultate nesatisfacatoare in agricultura.
„Trimestrul al treilea s-ar putea sa acumuleze si efecte ale agriculturii. Daca anul agricol nu va fi bun, atunci trimestrul III va fi mai slab ca primul trimestru. Daca vom avea un an agricol bun, vom avea cam acelasi nivel (de scadere a PIB - n.r.). In ceea ce priveste recesiunea, cred ca avem de-a face cu un «L», nu cu «V» sau «W»", a spus Dijmarescu.
In luna mai, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca economia romaneasca va traversa o recesiune in „V", cu o scadere, urmata de o revenire treptata, si ca punctul minim al acestei scaderi a fost atins in primul trimestru.
El a afirmat ca in al doilea trimestru s-ar putea relua cresterea economica si ca isi mentine speranta ca economia va inregistra un avans pozitiv pana la sfarsitul anului.
Potrivit datelor revizuite publicate marti de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut in primul trimestru cu un ritm anualizat de 6,2%, pe fondul evolutiei dezastruoase din agricultura si industrie.
Scaderea Produsului Intern Brut (PIB) ar putea ajunge la 8-10% in al doilea si al treilea trimestru din acest an, dupa reducerea de peste 6% din primele trei luni, ca urmare a scaderii comenzilor din industrie, potrivit presedintelui comisiei economice din Senat, Varujan Vosganian.
„In trimestrele doi si trei ne-am putea confrunta cu o scadere si mai severa a economiei datorata scaderii comenzilor din industrie", a declarat si Vosganian.

BNR nu exclude scaderea dobanzii
Banca Nationala nu exclude o scadere a ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) si nici reducerea dobanzii de politica monetara, daca va exista o actiune de sustinere, in acest sens, din partea Guvernului, a mai spus  viceguvernatorul.
„BNR este direct interesata de reluarea ciclului economic si din acest considerent nu exclude sa asigure in piata necesarul de lichiditate. (...) Deci nu exclude nici o revizuire si nici o reducere a nivelului de dobanda daca va exista o actiune in acelasi sens de sustinere din partea Executivului", a afirmat Dijmarescu.
El a precizat ca fara sustinerea Guvernului aceste masuri ar fi contraproductive.
In luna mai, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Banca Nationala va fi „generoasa" cu reducerea RMO in valuta constituite de bancile comerciale, in functie de nevoile de creditare si termenii acordurilor cu Fondul Monetar International, UE si cel semnat cu bancile la Viena.
Bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii la banca centrala reprezentand 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei.
La sfarsitul lunii martie, Banca Nationala a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani se fie redusa la zero, de la 40%, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Oamenii de afaceri despre evolutia economiei

Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB): „Obiceiul de consum este greu de schimbat, de aceea oamenii inca nu realizeaza schimbarile din piata si faptul ca suntem in criza financiara, insa treptat, pe parcursul urmatoarelor luni, vor deveni mai constienti de acest lucru".


Rand Sherif, CEO-ul Interbrands: „In sectorul bunurilor de larg consum nu vad motive de inrautatire a situatiei in trimestrul al treilea al anului, comparativ cu T1, in ciuda mentinerii unei impredictibilitati ridicate pe piata. Primele trei luni din an au fost cel mai dificil trimestru pentru sectorul distributiei, din cauza scumpirii creditelor si deprecierii abrupte a leului fata de euro".


De cealalta parte, companiile din comertul cu materiale de constructii si amenajari interioare spun ca ce a fost mai rau nu a trecut inca.
Retailerii de profil anticipeaza o stabilizare a pietei in trimestrul al doilea al anului datorita debutului sezonului de constructii, insa se asteapta ca impactul negativ al blocarii creditarii sa se resimta cel mai puternic in al doilea semestru.


Alexander Frech, directorul general al retelei de magazine BauMax Romania: „Explicatia este faptul ca in 2009 au fost demarate mult mai putine lucrari de constructii fata de anul anterior, iar acest lucru se va resimti din toamna in declinul cererii pe piata de bricolaj".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO