Eveniment

Euro bate pasul pe loc la 4,08 lei in asteptarea deciziei

02.02.2010, 23:07 12

Cotatiile pe piata valutara au ramas ieri in apropiereanivelului de 4,08 lei pentru un euro, unde coborasera inca dinsedinta de luni, jucatorii asteptand decizia BNR privinddobanda-cheie la leu.

Banca centrala a calculat un curs de 4,0877 lei pentru un euro,cu 0,72 bani peste nivelul din ziua precedenta.

Leul nu a mai reusit ieri sa urmeze tendinta regionala, monedelede pe pietele vecine continuand sa castige teren in fata euro. InPolonia, euro a coborat la 3,99 zloti, pentru prima data din 2008.Pe piata monetara interbancara dobanzile pentru plasamentele petermen foarte scurt au coborat spre 7% pe an, dupa ce BNR aimprumutat bancilor 9 mld. lei la inceputul saptamanii.

De la inceputul anului, cand BNR a redus dobanda-cheie, leul acastigat teren masiv in fata euro, desi teoretic investitoriistraini ar fi trebuit sa fie nemultumiti.

Explicatia a fost tocmai ca dupa semnalul dat de banca centralastrainii s-au grabit sa prinda randamentele inca inalte la lei,anticipand scaderi ale dobanzilor. Spre exemplu, la inceputulanului randamentele la titlurile de stat erau de 10% pe an, insa inprezent au scazut sub 8% pe an.

In aceste conditii, analistii considera ca nici macar o taieremai agresiva a dobanzii-cheie nu ar pune presiune semnificativa pedeprecierea leului, mai ales ca Banca Nationala ar ramane oricum cucea mai ridicata rata de politica monetara din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO