Eveniment

Euro intra sub 4,1 lei. Cat mai poate sa scada?

01.02.2010, 23:14 101

Leul a prins ieri din nou elan pe piata valutara si a castigat1% in fata euro, cotatiile coborand pentru prima data din ianuarieanul trecut sub pragul de 4,1 lei.

ING Bank, care are in mod traditional evaluari sceptice inprivinta leului, crede ca aprecierea monedei ar putea continuapentru ca trendul din ultima perioada s-a dovedit "destul derezistent". Si RBS si-a imbunatatit spectaculos previziunile infavoarea leului, anticipand un curs de 4,05 lei/euro in martie siconsiderana ca urmatorul prag psihologic va fi cel de 4 lei/euro -probabil aparat de BNR.

Intarirea leului este de bun augur pentru cei care au de platitrate la credite in valuta si care au acum de facut un efort maimic. Totodata, analistii considera ca BNR are astfel mai mult locsa taie dobanda cheie la leu (de la 7,5% pe an in prezent),nemaifiind nevoita sa contracareze presiunile de crestere acursului, ceea ce ar conduce la ieftinirea creditului in lei.Conducerea BNR va lua miercuri in discutie nivelul dobanzii depolitica monetara.

Pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, euro a coboratieri pana la 4,07 lei, in timp ce BNR a calculat un curs oficial de4,0805 lei pentru un euro, in scadere cu 1% fata de ziuaprecedenta. In Polonia, cursul a coborat chiar sub pragul de 4zloti pentru un euro. Monedele de pe pietele emergente din regiuneevolueaza in tandem cu dolarul, care a castigat peste 1,6% in fataeuro in ultima saptamana, pe fondul vestilor bune venite dineconomia americana.

Desi aprecierea leului de la acest inceput de an a fostsurprinzatoare, rasturnand practic previziunile analistilor, nimeninu se asteapta acum la o mentinere a tendintei pe termen lung. Celemai optimiste prognoze dau euro doar usor sub pragul de 4 leipentru vara aceasta, potrivit unui sondaj realizat de saptamanalulBusiness Magazin. Majoritatea analistilor vad insa euro ramanandpeste 4 lei, dar nu mai sus 4,2 lei in primul semestru, mai alesdupa ce BNR a dat semnale in ultimele saptamani ca nu esteconfortabila fata de o scadere prea rapida a cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO