Eveniment

Excedentul bugetar s-a redus usor, pana la 1,5 mld. euro

06.10.2006, 20:23 12

Bugetul public inregistreaza dupa primele opt luni ale acestui an un excedent de 1,5 mld. euro (1,58% din PIB), in usoara scadere fata de 1,7% din PIB, la finele lunii iulie, a anuntat ieri Ministerul de Finante. De altfel, bugetul a inregistrat excedent la finalul fiecarei luni din acest an.
Tot ieri, fostul ministru de finante Mihai Tanasescu (PSD) a anuntat ca partidul sau ar putea inainta o motiune de cenzura in cazul in care bugetul pe anul 2007 nu va specifica clar modalitatile de cheltuire a banilor proveniti de la Uniunea Europeana si nu va cuprinde o crestere a sumelor destinate protectiei sociale.
Tanasescu a comparat bugetul din 2006 cu o "schita", acesta fiind proiectat intr-un fel si executat in alt fel, si a declarat ca in cazul in care in 2007 se va repeta situatia din 2006, "PSD nu va vota acest buget".
Tanasescu a mai acuzat guvernul Tariceanu pentru politica bugetara, anume pentru incapacitatea guvernului de a cheltui surpusul existent la buget.
Conform lui Tanasescu, ministrul finantelor Sebastian Vladescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu ar trebui sa prezinte un raport in ceea ce priveste modul in care guvernul va cheltui in urmatoarele luni surplusul existent la buget.
"Exista un plus la buget. Ce facem cu acesti bani?", a intrebat retoric Tanasescu.
Cat priveste bugetul de anul viitor, cele mai recente declaratii ale celor de la Finante luau in calcul venituri de 33,5% din PIB si un deficit de 2% din PIB. Anul viitor, Produsul Intern Brut este estimat la 108 miliarde de euro, iar cresterea economica preconizata este de 6,4%.
Ministrul Sebastian Vladescu si premierul Tariceanu s-au intanit la inceputul saptamanii pentru a discuta aspecte legate de elaborarea bugetului pe anul viitor, proiectul final urmand sa fie prezentat in urmatoarea sedinta a guvernului, din cursul saptamanii viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO