Eveniment

Exclusiv ONLINE : Consiliul Concurentei vaneaza firmele abonate la licitatii trucate

23.04.2010, 00:00 64

Firmele care participa la licitatiile publice si incearca sadistorsioneze concurenta sau sa ingreuneze achizitiile publice prinintelegeri sau prin contestatii depuse in mod nejustificat vor fiin vizorul Consiliului Concurentei.

Institutia a incheiat anul trecut un protocol de colaborare cuAutoritatea Nationala pentru Reglementarea si MonitorizareaAchizitiilor Publice (ANRMAP), iar ieri a anuntat infiintatea unuidepartament specializat in investigarea licitatiilor trucate.

Cristina Traila, presedinte ANRMAP, a spus ca implicareaConsiliului Concurentei este extrem de importanta din perspectivafaptului ca are instrumentele necesare amendarii operatoriloreconomici, in conditiile in care ANRMAP nu poate verifica decatprocedurile care tin de autoritatile contractate.
Ea a criticat dur firmele care contesta in mod nejustificatatribuirea unui contract public.

"Vesnica problema a licitatiilor publice. In Romania, contestatiileau ajuns un sport national, in conditiile in care ele suntgratuite. Prin lege, nu se poate incasa o taxa de timbru pentrucontestatii, insa procedural, putem gasi solutii pentru ca abuzulcontestatiilor sa fie limitat. Dupa cum stim, sunt societatiinfiintate doar cu scopul de a contesta procedurile de achizitiipublice", spune Traila.

Presedintele ANRMAP atentioneaza autoritatile contractante cuprivire la "caietele de sarcini facute cu dedicatie, in special indomeniile mediu si energie".
"Tin la acest protocol de colaborare pentru ca din experientaanterioara au fost exemple clare de licitatii trucate. Este vorbapana la urma de cheltuirea cu bun-simt a banului public", a spusDan Ionescu, consilier de concurenta.

In conditiile crizei economice din ultimul an si jumatate, inRomania s-a intetit razboiul intre firmele competitoare pentrucontractele cu statul, o posibila solutie de supravietuire pe timpde criza.
Anul trecut, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor(CNSC) a primit 9.218 contestatii, in crestere cu 41% fata de2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO