Eveniment

Expatii despre Bucuresti: Ne plac oamenii si magazinele non-stop. Traficul si birocratia ne sufoca. Cum comentati?

Expatii despre Bucuresti: Ne plac oamenii si magazinele non-stop. Traficul si birocratia ne sufoca

Stephan Maria Weber, presedinte al Ursus Breweries: Imi plac oamenii si vremea. Nu-mi plac traficul, posibilitatile restranse pentru conexiunile de zbor si lipsa infrastructurii

30.04.2009, 00:00 164
 
Capitala isi pastreaza pozitia ocupata anul trecut si surclaseaza orase ca Moscova (168), Istanbul (121) sau Sofia (113). Cu toate acestea Bucurestiul este devansat de alte orase din regiune, ca Budapesta (74) sau Praga (71).
Calitatea vietii a fost calculata agregand 39 de indicatori care tin de mediul social, economic, cultural si politic, accesul la servicii medicale si la educatie, servicii publice si de transport sau activitati culturale. Principalul obiectiv al clasamentului Mercer este sa ofere informatii multinationalelor care trimit manageri in mandate de expatriere si sa ofere indicatii cu privire la nivelul remuneratiei pentru acestia.
„Traiesc in Bucuresti de aproape doi ani. Imi plac oamenii si vremea. Nu-mi plac traficul, posibilitatile restranse pentru conexiunile de zbor si lipsa infrastructurii care ne impiedica sa ajungem mai usor la munte sau la mare", spune Stephan Maria Weber, presedintele producatorului de bere Ursus Breweries, filiala locala a grupului SABMiller, cu afaceri de peste 300 mil. euro anul trecut.
Ulrik Rasmussen, partener al Pedersen & Partners: Ma pot muta in orice oras din Europa, dar prefer Bucurestiul. Este un oras sigur, care are farmecul sau, insa ai nevoie de timp pentru a-l descoperiOras sigur, servicii proaste
Danezul Ulrik Rasmussen, 33 de ani, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners, locuieste de aproape sase ani si jumatate in Bucuresti. A lucrat in Paris, Bruxelles si Copenhaga si in marea majoritate a celor 34 de orase in care compania are birouri. „Ma pot muta in orice oras din Europa, dar prefer Bucurestiul. Este un oras sigur, care are farmecul sau, insa ai nevoie de timp pentru a-l descoperi. Abia dupa cativa ani iti dai seama ce are de oferit", explica el.
In ceea ce priveste punctele slabe ale Bucurestiului, Rasmussen enumera calitatea extrem de slaba a serviciilor, preturile ridicate, care de multe ori „sunt de trei ori mai mari decat in vestul Europei", traficul si birocratia excesiva. „E ca si cum autoritatile ar incerca sa te impiedice sa iti platesti taxele si impozitele."
La puncte forte, danezul enumera accesibilitatea si diversitatea vietii culturale, siguranta orasului si existenta magazinelor cu regim de functionare non-stop. „In orice oras din Europa de Vest, dupa ora 20.00 nu mai gasesti nimic deschis. E minunat ca in Bucuresti totul este deschis tot timpul."
Mai bine decat la Moscova?
Seful Ursus Romania crede ca pozitionarea Bucurestiului peste Moscova in termeni de calitate a vietii este credibila daca luam in considerare complexitatea vietii intr-un oras atat de mare si de scump cum este capitala Rusiei.
In 2008, Bucurestiul se clasa pe pozitia 71 in topul celor mai scumpe orase, care includea 143 de orase. Moscova era in 2008, pentru al treilea an consecutiv, cel mai scump oras din lume. 
Mihai Albu, romanul care a condus de la Moscova businessul producatorului de bere InBev in Rusia timp de mai bine de un an, remarca la incheierea mandatului in capitala Rusiei distantele enorme si circulatia auto extrem de aglomerata si indisciplinata din Moscova. „Bucurestiul este ca o simpla pista de karting pe langa ce se petrece in trafic la Moscova. Orice deplasare prin oras este o adevarata aventura", declara Albu anterior pentru ZF.
Viena este pe primul loc in topul celor mai bune orase din lume in functie de calitatea vietii, urmata de doua orase elvetiene: Zürich si Geneva. Clasamentul a fost realizat alocand punctaje fiecarui oras, in functie de un punctaj de referinta (100) alocat orasului New York. Bucurestiul a obtinut un punctaj de 77,5, iar Viena - 108,6.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO