Eveniment

Exporturile au accelerat în luna iulie la un nou maxim istoric, depăşind creşterea importurilor

Exporturile au accelerat în luna iulie la un nou maxim...

Autor: Claudia Medrega

10.09.2014, 00:07 853
Producţia agricolă bună şi noile capacităţi de producţie din industrie au dus exporturile în iulie la un nou maxim istoric de 4,8 mld. euro, ritmul de creştere devansându-l pe cel al importurilor.

Pentru lunile rămase până la sfârşitul anului analiştii anticipează o încetinire a ritmului de creştere a exporturilor, în contextul frânării marilor economii europene, însă volumul pe ansamblul anului 2014 poate rămâne în jurul maximului de anul trecut, de 50 mld. euro.

Exporturile au crescut în iulie cu 6,6%, în timp ce avansul importurilor a fost de 4,8% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, până la 5,3 mld. euro. Ascensiunea exporturilor a fost stimulată atât de creşterea vânzărilor în Uniunea Europeană, cu 7%, cât şi de revigorarea exporturilor în afara spaţiului comunitar, care intraseră în iunie în teritoriul negativ.

„Cifrele privind comerţul internaţional pentru România au venit cu o surpriză pozitivă în iulie în condiţiile în care exporturile au reaccelerat (6,6%  an/an vs 5,4% în iunie) şi au depăşit creşterea importurilor (4,8% an/an, în scădere de la 9,2% an/an în luna iunie). Pe partea de exporturi, deşi s-a observat o uşoară încetinire a creşterii în cazul autoturismelor, maşinilor, combustibililor şi produselor agroalimentare, aceste categorii cresc încă cu rate impresionante comparativ cu vânzările internaţionale de anul trecut“, spune Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Investiţiile realizate anul trecut în industrie care au generat noi capacităţi de producţie dau încă roade, dar efectul de bază este de aşteptat să se amplifice în al doilea semestru, susţine Molnar.

Exporturile de cereale din România au fost în iulie de circa 300 milioane de euro. Companiile din comerţul cu materii prime agricole au exportat în luna iulie 2,6 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase prin portul Constanţa, acesta fiind un record istoric al ultimilor şapte ani şi o afacere care a adus 500 de milioane de euro în conturile exportatorilor, potrivit estimărilor ZF.

Două treimi din marfă este românească, restul fiind din alte ţări riverane Dunării, dar şi la nivelul exportului românesc afacerile făcute în iulie sunt un record istoric. Exporturile din iulie au rivalizat cu cele făcute de competitorii direcţi de la Marea Neagră - Ucraina şi Rusia. Exporturile ruseşti de cereale au fost în iulie de 3,1 milioane de tone, cele ucrainene de 2,3 milioane de tone, iar cele româneşti sunt estimate la 1,6 milioane de tone.

Pe ansamblul primelor şapte luni exporturile totale au urcat cu 7,5%, la 30,3 mld. euro.

Pe segmentul auto, exporturile de autoturisme noi asamblate în România au scăzut cu peste 6% în iulie comparativ cu aceeaşi lună din 2013, la puţin peste 34.300 de maşini, potrivit datelor Asociaţiei Producă­torilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), iulie fiind cea de-a patra lună din primele şapte în care exporturile scad, după rezultatele din ianuarie, aprilie şi mai.

Exporturile au susţinut economia în prima jumătate a anului. Exportul net a avut o contribiţie de +1% la creşterea economică de 2,4%, consecinţă a creşterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu creşterea mai redusă a volumulului importurilor de bunuri şi servicii, cu 10,6%.

Cererea internă a avut o contribuţie de doar 0,3 puncte procentuale la ritmul anual al PIB în trimestrul doi în condiţiile în care creşterea consumului privat (cu 3,9% an/an) şi a consumului public (cu 3,8% an/an cel individual şi cu 1,1% cel colectiv) a fost contrabalansată de declinul formării brute de capital (cu 13,3% an/an).

„Ca volum total exporturile vor rămâne foarte aproape de vârful de 50 mld. euro. Nu cred că vor fi variaţii foarte mari faţă de anul trecut, dar ritmul cu care vor creşte exporturile nu va mai fi cel cu care ne-am obişnuit, uneori de două cifre. Creşterea exporturilor va încetini. Iar pentru 2015 nu pare o perspectivă foarte încurajatoare“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Deficitul comercial a fost în primele şapte luni de 3,35 mld. euro, mai mare cu 1248,4 milioane de euro decât cel din perioada ianuarie-iulie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO