Eveniment

Exporturile au făcut un salt de 10% în februarie, susţinute de Dacia şi Ford

Exporturile au făcut un salt de 10% în februarie,...

Autor: Claudia Medrega

10.04.2013, 00:08 1781

Exporturile au înregistrat în februarie o creştere de 10% faţă de aceeaşi lună din 2012, susţinute în principal de sectorul auto, respectiv contri­buţia Ford, care nu exista în prima parte a anului 2012, şi impactul noii game de autoturisme Dacia.

„Efectele pozitive ale noii game de autoturisme Dacia lansate la sfârşitul anului 2012 şi creşterea graduală a producţiei la fabrica românească Ford (în special producţia de motoare) s-ar putea să fie deja cuantificate în performanţa bună a exporturilor României. Credem că exporturile ar putea să primească în continuare un impuls puternic odată ce facilităţile de producţie DeLonghi şi Bosch vor deveni operaţionale (în T2 2013, respectiv în T3 2013)“, consideră analiştii UniCredit Ţiriac Bank.

Producţia de autoturisme a urcat cu peste 27% în primele două luni ale acestui an, potrivit datelor APIA, creşterea accelerată fiind determinată în pri­mul rând de producţia uzinei Ford de la Cra­io­va. În cazul Dacia producţia a crescut uşor, cu trei procente. Exporturile totale auto au urcat cu 18%, în timp ce exporturile Dacia au scăzut cu 9%.

Ritmuri de creştere ale exporturilor României de peste 10% nu s-au mai înregistrat din 2011. Pe ansamblul anului trecut exporturile au scăzut cu 0,5%, în condiţiile contracţiei unor economii din zona euro, principalii parteneri comerciali ai României, iar în ianuarie 2013 au revenit în teritoriul pozitiv.

Luând în considerare evoluţia principalilor indicatori macro, majoritatea analiştilor consideră că în primul trimestru din acest an economia va rămâne în teritoriul pozitiv şi îşi menţin, deocamdată, estimările privind creşterea PIB din 2013, bazându-se în principal pe o redresare a consumului, majoritatea prognozelor fiind cuprinse în intervalul 0,5-1,6%. Pe de altă parte, dinspre economia reală mesajele sunt mai puţin optimiste.

În primele luni ale anului a continuat creşterea gradului de diversificare geografică, exporturile către ţările non-UE fiind în ascensiune puternică. Exporturile extra-UE înregistrau în februarie un avans de aproape 24% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, în timp ce exporturile în cadru UE au urcat cu doar 5%.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO