Eveniment

Exporturile bat recordul in septembrie si trec de 2 miliarde de euro

28.10.2005, 19:49 10

Luna septembrie a consemnat cea mai mare valoare a exporturilor din ultimii 16 ani, marfurile vandute peste granita de companiile romanesti fiind in suma de peste 2,06 miliarde de euro, potrivit Institutului National de Statistica. Pe primele noua luni, exporturile totale s-au ridicat la 16,4 miliarde de euro, in crestere cu 17% fata de perioada similara din 2004.

Comparativ cu luna similara a anului trecut, exporturile din septembrie au fost cu 21% mai mari. Datele statistice depasesc estimarile facute de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), care anuntase exporturi de 1,9 miliarde de euro in septembrie.

"Evolutia comertului exterior se incadreaza totusi in previziunile noastre", a precizat pentru Ziarul Financiar Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei de Prognoza. El a mentionat ca valoarea record a exporturilor din septembrie presupune o revigorare a productiei industriale, pe care se asteapta ca Institutul de Statistica sa o confirme o data cu publicarea buletinului pe septembrie.

In cadrul marfurilor exportate, produsele minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment, sare) au consemnat cea mai rapida crestere, de aproape 80%. Valoarea totala a exporturilor de produse minerale pe primele noua luni a fost de 1,9 miliarde de euro.

Cresteri peste medie a valorii exporturilor au fost inregistrate si la mijloacele de transport (+37%, exporturi de 1,1 mld. euro) si produsele metalurgice (+ 19%, exporturi de 2,5 mld. euro la noua luni).

In paralel cu recordul consemnat la exporturi, importurile din septembrie au coborat sub pragul estimat de Comisia de Prognoza, care se astepta la o valoare de 2,9 miliarde de euro.

Insa importurile au fost in septembrie de 2,84 mld. euro, iar pe primele noua luni a depasit cu putin 23 mld. euro, in crestere cu 23% fata de perioada similara din 2004.

Si la capitolul importuri, tot produsele minerale au inregistrat cele mai mari cresteri in primele noua luni: aproape 47%, iar volumul tranzactiilor a depasit 3,6 miliarde de euro. De asemenea, au crescut importurile de mijloace de transport (45%) si la produsele metalurgice (32%).

In aceste conditii, deficitul comercial pe primele noua luni a fost de aproape 6,6 miliarde de euro, nivel aprope dublu in raport cu perioada similara din 2004.

Numai in septembrie, deficitul comercial a fost de 776 milioane de euro, mai mic totusi decat estimarile CNP, care se astepta la un deficit de un miliard de euro in septembrie.

"Deficitul mai redus din septembrie se datoreaza in principal valorii record a exporturilor din aceasta luna", a mai spus seful Prognozei.

Pentru intreg anul 2005, prognozele oficiale indica un deficit comercial de 10,2 miliarde de euro, adica o pondere de 13,1% in PIB.

Comisia Nationala de Prognoza se asteapta ca in ultimul trimestru al anului deficitul comercial sa creasca cu peste un miliard de euro in fiecare luna. Ghizdeanu a precizat totusi ca deficitul comercial pe 2005 ar putea cobori sub 10 miliarde de euro.

"Un deficit comercial mai mic decat pro-gnoza inseamna o presiune mai redusa pe deficitul de cont curent", a adaugat presedintele Prognozei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO