Eveniment

Finantare pentru IMM prin societati speciale de microfinantare

10.12.2004, 00:00 56

Societatile de microfinantare vor putea acorda imprumuturi in valoare de pana la 25.000 de euro, perioada de rambursare fiind de maximum 60 de luni, potrivit unui proiect de lege initat de Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).
Proiectul reglementeaza functionarea societatilor de microfinantare ca societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata, abilitate sa acorde microcredite din fonduri proprii, asigurate sau imprumutate de la institutii financiare, organizatii donatoare sau din resurse financiare publice.
Societatile de microfinantare, potrivit proiectului de lege, trebuie sa aiba un capital social echivalent in lei cu valoarea de 200.000 de euro, cu mentiunea ca aceste institutii nu au voie sa atraga de la populatie depozite si nici sa acorde credite ipotecare sau de consum.
Sumele imprumutate vor fi cu sau fara garantii si perioada de gratie. Destinatia acestora este pentru sustinerea proiectelor de dezvoltare comunitara sau economica si a initiativelor comunitatilor locale, precum si pentru sprijinirea programelor sociale de imbunatatire a standardului de viata al comunitatilor sociale.
Solicitantii pot fi persoane fizice sau juridice care prezinta unei societati de microfinantare o cerere insotita de o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei activitati aducatoare de venit.
ANIMMC spune ca a initiat acest proiect pentru a facilita posibilitatea antreprenorilor de obtine microcredite in conditiile in care una dintre principalele greutati intampinate de intreprinderile mici si mijlocii din Romania este accesul dificil la finantare, mai ales in cazul societatilor nou infiintate si al microintreprinderilor.
"Un alt considerent care a determinat acest demers este faptul ca bancile considera ca unele credite solicitate de IMM-uri sunt de cele mai multe ori prea mici, iar costurile administrarii si monitorizarii le fac neinteresante pentru acestea. De aceea, micii intreprinzatori sunt nevoiti sa caute surse alternative de credit, de multe ori cu costuri ridicate", spun reprezentantii Agentiei.
Actul normativ urmeaza sa fie supus aprobarii in sedinta guvernului care va avea loc saptamana viitoare.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO