Eveniment

Finantele anunta venituri bugetare in crestere inainte de intalnirea lui Basescu cu FMI

07.03.2005, 00:00 17

Incasarile la bugetul de stat au fost in primele doua luni ale anului mai mari cu aproximativ 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutie care, in opinia autoritatilor, arata faptul ca introducerea cotei unice nu a produs dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare asa cum aratau estimarile. Ministerul Finantelor a prezentat situatia incasarilor cu doar cateva zile inainte de intalnirea pe care presedintele Traian Basescu urmeaza sa o aiba cu reprezentantii Fondului Monetar International.


Veniturile bugetare in perioada 1 ianuarie - 3 martie au fost de 76.544 mld. lei (aproximativ 2,1 mld euro), cea mai mare parte a acestora fiind inregistrate in ianuarie - 1,2 mld. euro.


"Evolutia incasarilor este ascendenta si demonstreaza ca introducerea cotei unice de impozitare nu afecteaza bugetul statului in masura in care aratau scenariile pesimiste", a declarat Ionut Popescu, ministrul finantelor. Primele estimari dupa introducerea acestui sistem de impozitare aratau o diminuare a veniturilor bugetului de stat cu 31.000-32.000 de mld. lei. "Analizand gradul ridicat de colectare de pana acum, cred ca minusul de venituri generat de scaderea impozitelor prin introducerea cotei unice nu va fi decat de maximum 15.000 mld. lei, si nu de 30.000 mld. lei, dupa cum aratau unele estimari", a mai spus ministrul finantelor.


Trendul ascendent se constata in luna ianuarie si in cazul veniturilor inregistrate la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, unde incasarile au ajuns la 6.516 mld. lei (circa 170 mil. euro), in crestere cu 18,5% fata de prima luna a anului trecut. In februarie, veniturile la sanatate au fost de 6.071 mld. lei (165 mil. euro), cu 15,3% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. Venituri in crestere s-au inregistrat si la bugetul asigurarilor sociale de stat, acestea ajungand la 13.976 mld. lei (366 mil. euro), cu 24% peste nivelul inregistrat in ianuarie 2004.


In februarie, veniturile la acest buget de 1.595 mld. lei (43 mil. euro) au fost mai mari cu 14,2% fata de perioada similara a anului trecut. Singura reducere de venituri se constata la bugetul asigurarilor de somaj, care in ianuarie au scazut cu 1,2%, pana la 1.713,4 mld lei (45 mil. euro).


Pentru acoperirea golului de intrari la buget provocat de reducerea impozitului pe venit si pe profit, autoritatile sunt nevoite sa opereze majorari ale altor impozite.


Or, tocmai formula de majorare a impozitelor astfel incat sa fie asigurate venituri care sa acopere pierderile determinate de introducerea cotei unice, dar si sa duca la restrangerea deficitului bugetar cat mai aproape de zero, reprezinta punctul in care guvernul nu reuseste sa ajunga la un acord cu FMI. Nivelul deficitului bugetar va fi unul dintre subiectele care se vor discuta in cadrul intanirii pe care presedintele Traian Basescu o va avea saptamana aceasta cu conducerea Fondului in cadrul vizitei pe care o face la Washington.


"Presedintele va incerca sa-i convinga pe oficialii Fondului sa accepte un deficit bugetar mai mare", au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor.


La sfarsitul negocierilor de luna trecuta, autoritatile si expertii institutiei financiare au convenit, in principiu, asupra unui deficit bugetar de 0,4 - 0,5% din PIB in acest an. "Un astfel de deficit ar insemna sa reducem cheltuieli importante alocate proiectelor de investitii. Se va explica negociatorilor FMI ca o tara in curs de dezvoltare precum Romania are nevoie de astfel de investitii", au spus sursele citate.


Dupa revenirea la Bucuresti a echipei FMI si finalizarea negocierilor va fi convenit si aprobat proiectul de modificare a Codului fiscal, urmand ca prima rectificare bugetara din 2005 sa fie operata la 15-20 de zile dupa aprobarea acestui document. O alta problema aflata in discutie cu FMI este nivelul TVA, negociatorii Fondului insistand in continuare asupra majorarii acestei taxe, insa Executivul doreste mentinerea nivelului actual, optand pentru alte variante de acoperire a deficitului.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO