Eveniment

Finantele au de gand sa lanseze obligatiuni in euro pe piata locala

Finantele au de gand sa lanseze obligatiuni in euro pe piata locala

Varujan Vosganian, ministrul finantelor

02.11.2008, 19:47 13

Ministerul Economiei si Finantelor ar putea sa lanseze o emisiune de obligatiuni in euro pe piata locala pana la finalul acestui an, iar daca vor exista necesitati de finantare este luata in considerare si iesirea din nou pe pietele externe, considera secretarul de stat Eugen Teodorovici.

"Trebuie sa fructificam orice oportunitate. Exista solicitari din partea deponentilor in bancile straine pentru transferul de depozite la banci din Romania. S-a observat o miscare de retragere de fonduri din bancile din alte state, inclusiv din Elvetia, si plasarea lor in valuta in banci romanesti", a spus Teodorovici.
Finantele au anuntat pentru ultimul trimestru al anului un program de imprumuturi de circa 5 mld. Lei, iar ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a dat asigurari ca MEF are rezerve de circa 3 mld. lei, din privatizari, iar diferenta de 2 mld. lei ar putea rezulta din plasamentele bancilor in titluri de stat.
Recent, Ministerul Finantelor si BNR au discutat despre alternativele de finantare in perioada urmatoare si au in vedere posibilitatea ca bancile sa utilizeze o parte din rezervele minime obligatorii constituite la BNR pentru cumpararea de titluri de stat. "BNR are in vedere masuri de crestere a lichiditatilor bancilor, sume care sa fie orientate spre titluri de stat", a spus Vosganian, explicand ca titlurile de stat asigura un portofoliu sigur si cu un grad mare de lichiditate. BNR a decis joi mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% si reducerea ratelor la rezervele minime obligatorii de la 20% la 18% din valoarea depozitelor constituite la banci.
Vosganian a reafirmat ca Ministerul Finantelor nu este dispus sa accepte orice dobanda solicitata de banci pentru titluri de stat, nivelul trebuind sa fie corelat cu rata lombard. "Transmit prietenos bancilor ca MEF nu va accepta orice dobanda si avem suficiente resurse pentru a ne continua politica prudenta. Ministerul nu are o presiune care sa il indemne sa accepte oferte care sa duca la anticipari inflationiste si sa sugereze o anumita dificultate in capacitatea de a avea resurse pe termen scurt".
La finele lunii septembrie deficitul bugetar a fost de circa 1,42%, pentru ca la finele lunii octombrie sa ajunga la circa 1,5%, potrivit lui Vosganian. Oficialii MEF apreciaza ca deficitul bugetar va putea fi mentinut in limita nivelului stabilit, de 2,4% din PIB, in ciuda presiunilor de la final de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO