Eveniment

Finanţele au împrumutat 300 mil. lei pe trei ani, dobânda efectivă scăzând la 4,23%

Finanţele au împrumutat 300 mil. lei pe trei ani,...

Autor: Claudia Medrega

12.08.2013, 21:31 181

Ministerul Finanţelor a atras ieri 300 de milioane lei printr-o licitaţie pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate în trei ani, la un randament mediu (dobândă efectivă) de 4,23% pe an, în scădere cu o jumătate de punct pro­centual faţă de cel acceptat la licitaţia organizată în iulie.

Ministerul a primit de la investitori ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,82 mi­liar­de lei, adică de şase ori peste suma pla­ni­ficată. Titlurile vândute luni fac parte dintr-o emi­siune de obligaţiuni care ajunge la ma­turitate în apri­lie 2016. La precedenta redeschidere a acestei emi­siu­ni, în iulie, Trezoreria a împru­mu­tat 500 mil. lei, la un ran­dament me­diu de 4,74% pe an.

Finanţele au împrumutat deja în luna august 900 mil. lei, în condiţiile în care au pro­gra­mat pentru această lună emisiuni de titluri de stat de aproape 2 mld. lei. În luna august ajung la scadenţă titluri de 700 mil. lei şi 447 mil. euro. În luna anterioară, împrumuturile au fost de 1,75 mld. lei şi 336,5 mi. euro, în condiţiile în care Ministerul avea programate emisiuni de titluri de stat de 1,76 mld. lei şi, respectiv, de 150 mil. euro.

De la începutul anului, Finanţele au împrumutat de pe piaţa internă 29,5 miliarde de lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Cererea de titluri româneşti venită din partea străinilor în primele luni ale anului a permis ca Trezoreria statului să urmeze şi o politică de prefinanţare, astfel că la sfârşitul lunii iunie reuşise să acopere 56,5% din necesarul de lichidităţi estimat pentru anul în curs.

De asemenea, Ministerul Finanţelor conservă aşa-numitul „buffer“ fiscal – rezerva de valută constituită în Trezorerie la recomandarea FMI şi care acoperă deja de ceva timp necesarul de finanţare pe mai mult de patru luni.

Cererea de titluri de stat a crescut la începutul anului după includerea bondurilor în lei într-o serie de indici privind pieţele emergente ale Barclays şi JP Morgan. Luna iunie a adus o corecţie în privinţa investiţiilor făcute de străini, după cum a indicat cererea crescută de euro de pe piaţa valutară, reflectată în creşterea cursului mediu leu/euro cu peste 3%, dar ulterior apetitul pentru titluri în lei a revenit, iar randamentele au început să coboare din nou, inclusiv pe fondul noului ciclu de relaxare a politicii monetare început de BNR în luna iunie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO