Eveniment

Finanţele au împrumutat ieri aproape 3 mld. lei. Dobânda la titlurile pe trei ani a atins minimul istoric

Finanţele au împrumutat ieri aproape 3 mld. lei. Dobânda la titlurile pe trei ani a atins minimul istoric

Autor: Monica Juganaru, Claudia Medrega

15.01.2013, 00:00 736

Interesul puternic al străinilor pentru titlurile de stat în lei din ultima lună şi jumătate împinge randamentele plătite de Ministerul Finanţelor pentru împrumuturile de la bănci spre minime istorice şi ţine cursul de schimb jos, sub pragul de 4,4 lei/euro.

Ministerul Finanţelor a atras ieri 2,9 miliarde de lei prin certificate la un an şi obligaţiuni pe trei ani, la costuri în scădere, randamentul (dobânda efectivă) la titlurile pe trei ani atingând un minim istoric, de 5,95%. Cererea băncilor s-a apropiat de nivelul record de 6 miliarde de lei. Rezultatul licitaţi­ilor de ieri a depăşit aşteptările analiştilor, care estimau o scădere mai puţin vizibilă a costurilor. "Tilturile ar putea beneficia de o cerere semnificativă la licitaţia de astăzi şi se vor vinde probabil într-o sumă peste cele 500 milioane lei planificate. Cu toate acestea, deoarece acest tip de instrumente este dorit în principal de jucătorii locali, ne aşteptăm doar la o scădere uşoară a randamentului faţă de precedenta astfel de licitaţie din 7 ianuarie, până la un maxim în jurul a 6,05%", potrivit unei note a ING Bank publicate înainte de rezultatul licitaţiei.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară. La operaţiunea de vânzare de obligaţiuni pe trei ani, administratorii datoriei publice au atras 1,5 miliarde de lei, la un randament mediu de 5,95%. Băncile au subscris titluri de 2,93 miliarde de lei, iar valoarea programată a fost de 800 milioane de lei.

Săptămâna trecută, Ministerul Finan­ţelor a atras joi 1,8 miliarde de lei prin obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2015, de peste trei ori mai mult faţă de valoarea indicativă, iar randamentul a coborât la 6,03%, în condiţiile în care cererea a continuat să fie ridicată.

Prin titlurile la un an, Trezoreria a împrumutat 1,4 miliarde lei, la un randament mediu de 5,85%, în coborâre de la nivelul de 6,06% acceptat săptămâna trecută. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane de lei, iar cererea a urcat la 2,99 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, din care 4,6 miliarde de lei erau planificate în luna ianuarie.

Ministerul vrea să împrumute în total 1,3 miliarde lei prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane de lei) şi prin obligaţiuni cu scadenţa de 3 ani (800 milioane de lei).

Administratorii datoriei publice au atras deja 6,87 miliarde lei în primele cinci licitaţii din ianuarie. Până la finalul lunii, Finanţele mai au planificate două operaţiuni, cu valori indicative cumulate de 800 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO