Eveniment

Finantele elimina accizele pentru produsele de lux din 2010

06.09.2009, 17:40 183

Accizele aplicate in cazul bijuteriilor, parfumurilor si confectiilor din blanuri vor fi eliminate pentru evitarea declansarii de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei si aplicarea unor sanctiuni.

Prevederile sunt incluse intr-un proiect de modificare a Codului fiscal elaborat de Ministerul Finantelor si urmaresc eliminarea din 2010 a accizelor stabilite in cota procentuala.

Astfel, vor fi eliminate accizele nearmonizate - taxele de consumatie pentru produsele de lux - cu exceptia accizelor pentru cafea.

„Argumentatia din expunerea de motive este cel putin curioasa si nu explica de ce eliminarea accizei nu se aplica si in cazul produselor din cafea", a comentat Emilian Duca, tax partner la firma BDO Conti Tax Advisors.

In sfera produselor accizabile se manifesta cel mai intens fenomenul de evaziune fiscala.

Conform Codului fiscal in vigoare, accizele stabilite in cote procentuale, care sunt aplicate asupra bazei de impozitare ca valoare determinata pe baza preturilor, vizeaza bijuterii din aur si/sau din platina, confectii din blanuri naturale, parfumuri, articole din cristal, iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar, motoare cu putere peste 25 de cai-putere pentru iahturi si alte ambarcatiuni pentru agrement.

Accizele armonizate, aplicate in cazul alcoolului si bauturilor alcoolice, tutunului prelucrat si produselor energetice, vor continua sa fie aplicate si anul viitor.

De la 1 aprilie 2010 urmeaza sa se aplice reglementari noi cu privire la accizele armonizate.

Decizia de eliminare a accizelor pentru produsele de lux vine in contextul in care unii consultanti fiscali au sugerat autoritatilor sa taxeze suplimentar produsele de lux, cum ar fi imobilele si masinile scumpe, pentru a colecta mai multi bani la buget pe fondul crizei.

Pe de alta parte, au existat si voci conform carora impozitarea produselor de lux nu poate avea un impact semnificativ. „Achizitiile de astfel de produse nu pot fi semnificative ca volum la nivel macroeconomic, mai ales intr-o perioada in care se constata o restrangere importanta a consumului", a explicat Alina Timofti, partner al NNDKP Tax Advisory Services.

Pe fondul scaderii veniturilor bugetare din acest an, autoritatile au decis majorarea contributiilor sociale si a accizelor sau introducerea impozitului minim.

Masurile au fost criticate atat de consultantii, cat si de oamenii de afaceri, fiind percepute ca devieri de la un angajament agreat pe baza caruia firmele si-au facut planuri de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO