Eveniment

Finantele imbunatatesc estimarea de contractie a PIB si spun ca majorarea taxelor ar fi o greseala

Finantele imbunatatesc estimarea de contractie a PIB si spun ca majorarea taxelor ar fi o greseala

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR: Romania trebuie sa se hotarasca daca vrea si cand vrea sa treaca la euro. BNR si-a exprimat optiunea. Daca avem ambitia sa fim la 3% in 2012, ritmul de reducere a deficitului bugetar la 5,9% in 2010 este modest.

19.11.2009, 23:25 23

Statul nu a contribuit insa prea mult la imbunatatireaactivitatii economice, in conditiile in care nu a reusit saaccelereze investitiile. "Desi initial se vorbea de o scadereeconomica de 8%, ne asteptam dupa ultimele date ca scaderea sa fieintre 7 si 7,5%", a spus Gratiela Iordache, secretar de stat inMinisterul Finantelor, sustinand ca mentinerea TVA si a cotei unicein 2009 a fost un efort pentru stat.

Ea a recunoscut ca multe dintre cheltuielile statuluiroman, in special cele cu pensiile si salariile, sunt, in modcronic, ridicate in Romania fata de ce ne permitem, fiind aproapeduble ca pondere in PIB, comparativ cu nivelul din alte state aleUE. "Aceasta criza ne poate da oportunitatea de a transforma statuldintr-o frana intr-un factor care sa contribuie la crestereaeconomica a Romaniei. Majorarile de taxe ar fi o mare greseala,pentru ca s-ar dovedi ca sunt politici prociclice si nu trebuie sarepetam greselile trecutului", a spus Iordache la o conferintaorganizata de Comisia Europeana si Institutul European dinRomania.

Pe de alta parte, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea,considera ca statul ar trebui sa isi reduca drastic cheltuielileanul viitor, in conditiile in care si un deficit bugetar de 5,9%din PIB (nivelul planificat pentru 2010) este prea mare dinperspectiva indeplinirii criteriilor de trecere la euro in 2014.Unul din criterii priveste deficitul bugetar, care trebuie sa seincadreze in limita de 3% din PIB.

"Daca avem ambitia sa fim la 3% in 2012, ritmul de reducere adeficitului bugetar la 5,9% in 2010 este modest", a declarateconomistul-sef al BNR, Valentin Lazea, precizand ca opiniareprezinta un punct de vedere personal.

Romania si-a fixat aderarea la zona euro in 2015, ceea ceinseamna ca trebuie sa intre in Mecanismul ERM II in 2012.

Lazea considera ca Romania a fost izolata pentru deteriorareadramatica a deficitului bugetar, de la 2,5% din PIB in 2007 la 5,4%in 2008 si la circa 7,3% din PIB in acest an, principalele elementecare au dus la aceasta situatie nefavorabila fiindnesustenabilitatea majorarilor de pensii, cu circa doua procentedin PIB, si a salariilor bugetare, cu aproape 3% din PIB.

"Daca am elimina aceste cresteri nesustenabile din deficit, amvedea ca inca ne-am putea inscrie in criteriile de la Maastricht.Sanatatea finantelor romanesti depinde «in mod critic» de reformeledin cele doua domenii, cerute cu insistenta de FMI si BM", aafirmat Lazea.

El a precizat ca Romania trebuie sa se hotarasca daca vrea sicand vrea sa adere la zona euro, sustinand ca BNR si-a exprimatoptiunea.

La randul sau, Nicolae Idu, seful reprezentantei CE in Romania,a precizat ca sunt necesare eforturi suplimentare pentruconsolidarea fiscala, situatia politica punand piedici acestuiproces. "Este improbabil ca nivelul de deficit bugetar tintit safie atins in 2009. In plus, nu exista un proiect de buget pentru2010, iar proiectiile de baza au in vedere un deficit de ordinul a9% din PIB."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO