Eveniment

Finantele: Impozitul minim nu incalca legislatia UE

22.04.2009, 20:57 43

Impozitul minim care intra in vigoare la 1 mai se aplica in baza unor criterii total diferite de cele ale TVA si este un impozit direct, suportat de catre persoana juridica, afirma Ministerul Finantelor in replica la afimatiile lui Nicolae Done, partner Taxation Services al KPMG, care sustine ca este vorba despre un impozit pe cifra de afaceri care ar incalca o directiva UE conform careia singurul impozit legat de cifra afaceri trebuie sa fie TVA.
Finantele precizeaza ca in cazul impozitului minim baza de impozitare este constituita diferentiat fata de cea a TVA, care se aplica pe operatiuni specifice, al caror pret reprezinta si baza de impozitare.
In plus, Ministerul Finantelor sustine ca Directiva a VI-a la care se referea Done in articolul de vineri, 17 aprilie - „Done, KPMG: Impozitul minim incalca o directiva UE", a fost abrogata prin Directiva Consiliului nr. 112/ 2006 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata (Directiva TVA) si defineste mecanismul taxei pe valoarea adaugata.
„Mecanismul TVA implica deducerea globala a TVA deductibila din TVA colectata si plata diferentei catre bugetul de stat, fara nicio referire la profitul brut. Mai mult, TVA nu se aplica - direct sau indirect - pe profitul brut ca atare. Sumele platite catre bugetul de stat de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA reprezinta suma totala sau partiala a TVA colectata pentru pretul de consum final al bunurilor sau serviciilor taxabile si care taxa este integral suportata de catre consumatorul final, nefiind in ulima instanta, o taxa suportata de persoana juridica. Astfel, potrivit art. 1 alin. (2) din Directiva TVA, principiul sistemului comun privind TVA, presupune aplicarea asupra bunurilor si serviciilor a unei taxe generale de consum exact proportionala cu pretul bunurilor si serviciilor, indiferent de numarul de operatiuni care au loc in procesul de productie si de distributie anterior etapei in care este perceputa taxa. La fiecare operatiune TVA e calculata la pretul bunurilor sau serviciilor la o cota aplicabila bunurilor sau serviciilor respective si este exigibila dupa deducerea valorii TVA suportate direct de diferitele componente ale pretului."
Done, fost director in Ministerul Finantelor, precizeaza ca s-a referit la Directiva VI in sens generic/practic ca reglementare care vizeaza TVA, expertul KPMG cunoscand toate modificarile in materie.
Pe de alta parte, el sustinea ca in conditiile aplicarii impozitului minim, firmele nu-si vor mai putea exercita dreptul de recuperare a pierderilor fiscale prevazut in Codul fiscal.
Finantele afirma ca nici aceasta interpretare nu este corecta. „Modul de determinare a impozitului pe profit nu s-a schimbat, iar persoanele juridice care inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului au in continuare dreptul de recuperare a pierderii fiscale pe 5 sau 7 ani, dupa caz, avand si dreptul la rambursarea platilor anticipate sau trimestriale, pana la concurenta impozitului minim", precizeaza Ministerul Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO