Eveniment

Finantele isi asuma incalcarea legislatiei europene in numele combaterii evaziunii

08.06.2010, 23:43 29

Romania si-a asumat deschiderea procedurii de "infringement" decatre Comisia Europeana (sanctionarea unui stat membru pentruincalcarea legislatiei comunitare - n.r.) in cazul ordonantei deurgenta pentru combaterea evaziunii fiscale, iar ministrulfinantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca se va face "tot ce estenecesar" pentru a iesi din aceasta procedura inainte de aplicareapenalitatilor.

Totusi, Guvernul inca ezita sa publice ordonanta in MonitorulOficial pentru ca noile reguli sa intre in vigoare. Desi actulnormativ a fost adoptat, Ministerul Finantelor inca discuta cuComisia, care a reclamat ca nu a fost notificata din timp.

"Riscul procedurii de infrigement a fost asumat si este generatde necesitatea de a reduce evaziunea in domeniul TVA-uluiintracomunitar, dar si pe anumite zone sensibile. Vom face tot ceeace este necesar sa iesim din aceasta procedura de infringementinainte de a atrage penalitati", a spus Vladescu intr-o conferintade presa organizata impreuna cu ministrul administratiei siinternelor, Vasile Blaga.

Ministrul finantelor sustine ca ordonanta privind combatereaevaziunii fiscale va intra in vigoare in aceasta saptamana sausaptamana viitoare. Dorinta autoritatilor de a evita penalitatileaferente unei proceduri de infringement justifica si perioadalimitata de aplicare, respectiv pana la sfarsitul lui 2011.

Comisia Europeana a reclamat faptul ca a fost consultata foartetarziu de Guvern, iar Executivul nu a tinut cont de observatiilesale. "Aceasta ordonanta ridica o serie de ingrijorari in ceea cepriveste conformitatea sa cu legislatia UE privind taxele siaccizele. Din cauza ca au adoptat-o mai repede decat si-auplanificat, autoritatile romane nu au tinut cont de observatiileComisiei pe aceasta tema", potrivit unor precizari citate deMediafax.

Inca de la aparitia proiectului, unii consultantii fiscali s-auaratat sceptici in privinta functionalitatii noilor prevederi avandin vedere in principal faptul ca exista masuri precumreintroducerea accizelor pe produsele de lux, taxarea inversa sauaplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, care contravinnormelor UE.

Finantele vor sa aplice TVA pentru achizitiile intracomunitarede cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materialede constructii, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cuaceleasi produse, la care se adauga painea, intentioneaza sa aplicetaxarea inversa, respectiv la beneficiar. De asemenea, Finanteles-au gandit sa reintroduca in acest an accize la produsele de lux,dupa ce anul trecut au decis eliminarea acestor taxe care contravinnormelor comunitare.

Principalele zone de evaziune fiscala sunt produsele accizabilesi cele din comertul intracomunitar. In primele cinci luni totalulobligatiilor fiscale neincasate de ANAF au fost de circa 1 mld.euro.

Venituri din AGA si CA, in contul desolidaritate

Sebastian Vladescu a reamintit ca veniturile secretarilor destat obtinute din alte surse decat salariul, precum cele pentrureprezentarea in AGA sau CA ale companiilor unde statul esteactionar, vor fi varsate, din luna iunie, intr-un cont desolidaritate. "Incepand cu aceasta luna, toate veniturile membrilorCabinetului sau secretarilor de stat, care exced alocatia lunara destat, vor fi varsate in contul de solidaritate si nu numai laministerul Finantelor, ci la toate ministerele."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO