Eveniment

Finantele pregatesc titluri pe zece ani

12.03.2007, 19:11 10

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va continua programul de emisiuni de titluri de stat, urmand sa lanseze in luna aprilie sau mai instrumente cu maturitatea de 10 ani, pentru a oferi viitoarelor fonduri de pensii alternative de plasament, a declarat secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi.
"Ministerul Finantelor nu opereaza ca o banca comerciala care vizeaza obtinerea de profit. Rolul Finantelor este sa creeze o piata. In Romania nu exista o piata primara si secundara a titlurilor de stat. Pentru a crea o piata este nevoie de volum. Pentru a avea volum este nevoie de randamente si maturitati de referinta", a spus Dragoi, la un seminar pe teme economice. El a precizat ca reprezentantii MFP au initiat discutii cu potentialele fonduri de pensii.
"Am decis sa nu asteptam sa vina ei la noi, ci sa incercam sa aflam ce nevoi au. Fondurile de pensii, ca si societatile de asigurari, au nevoie de maturitati mai lungi. Pentru ei vom emite titluri pe perioade mai mari. Avem o colaborare foarte buna cu Banca Nationala a Romaniei. Trebuie sa lucram impreuna cu banca centrala pentru a oferi maturitati realiste", a mai spus secretarul de stat.
Ministerul Finantelor a programat pentru luna martie vanzari de titluri de 1,8 mld. lei.
La licitatia organizata in 1 martie, MFP a vandut obligatiuni de stat pe termen de cinci ani de un miliard de lei, cu o treime mai putin decat valoarea programata de 1,5 mld. lei, la un randament mediu de 7,03% pe an, dupa ce a respins cererile bancilor pentru obtinerea de castiguri mai mari.
Urmatoarea emisiune, de certificate de trezorerie, va avea loc in data de 12 martie, valoarea fiind de 300 mil. lei.
Pentru primul trimestru al acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat un volum indicativ al emisiunilor de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark in suma de 5,7 mld. lei.
Primele trei licitatii, in valoare cumulata de 3,5 mld. lei, au fost realizate in 8 ianuarie si 15 ianuarie.
Finantele au atras in data de 8 ianuarie 2 mld. lei in depozite la o luna, cu un randament de 6,04% pe an, si 500 mld. lei in depozite la sase luni, cu un randament mediu calculat de 6,28% pe an.
In 15 ianuarie, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discount la termen de sase luni in valoare de un miliard de lei, cu un randament de 5,81% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO