Eveniment

Firmele ar putea da 1% din profit pentru pensionari

31.01.2007, 19:07 11

Toate firmele care obtin un profit anual mai mare de 100.000 de euro ar putea fi nevoite sa plateasca, pe langa impozitul pe profit de 16%, "o taxa de solidaritate sociala de 1% din profitul anual", conform unui proiect legislativ sustinut de Partidul Conservator, care a primit deja aviz pozitiv din partea Comisiei economice din Senatul Romaniei.
Proiectul nu specifica insa clar daca impozitul de 1% se aplica la profitul brut sau la cel net, dupa impozitarea cu 16% a profitului brut.
Conform unui calcul realizat de ZF, impozitarea suplimentara cu 1% a firmelor cu profituri de peste 100.000 de euro va aduce mai putin de 2 euro in plus la fiecare pensie.
Anul trecut, impozitul pe profitul tuturor firmelor din economie (nu doar al celor care au depasit pragul de 100.000 de euro) a adus la buget 7,9 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, profitul cumulat al tuturor firmelor a fost de 14 miliarde de euro. 1% din aceasta suma inseamna 140 de milioane de euro anual, adica 11,7 milioane de euro lunar.
Numarul pensionarilor din Romania este de 5,6 milioane de persoane, impartirea tuturor sumelor realizate din impozitarea suplimentara putand sa aduca un plus de doi euro lunar la pensia medie.
Anul trecut, aceasta s-a ridicat la 87 de euro, deci un plus de doi euro ar insemna ceva mai mult de 2%, adica sub indexarile deja programate de Guvern. In realitate insa, majorarea pensiilor va fi mai mica de atat, pentru ca simularea a luat in calcul profitul tuturor firmelor din economie, nu doar pe al celor care depasesc pragul stabilit prin proiectul de lege.
In plus, acest proiect legislativ, desi are o expunere de motive, nu are si o nota de fundamentare care sa contina o simulare privind efectele masurii asupra majorarii pensiilor.
Guvernul a declarat tot ieri ca nu sustine masura propusa de Partidul Conservator, pentru ca aceasta contravine principiilor de relaxare fiscala in zona companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO