Eveniment

Firmele nu se omoara cu pregatirile pentru aderare

14.11.2005, 18:52 20

Aproape jumatate din companiile romanesti (49%) nu au inceput inca pregatirile de implementare a directivelor UE desi a mai ramas mai putin de un an si doua luni pana la momen-tul aderarii, arata un studiu realizat de IMAS la cererea companiei de audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Doar 48% din firmele intervievate spun ca programul de pregatire este in curs de implementare si au apreciata ca domeniile in care sunt cel mai bine pregatite sunt legislatia muncii si asigurarile sociale, la celalalt pol situandu-se protectia mediului, drepturile de proprietate intelectuala si logistica.

Analistii PwC au avertizat ca aderarea va crea probleme in ceea ce priveste cadrul juridic, resursele umane, sisteme IT, contabilitate si climat fiscal.

"Inca din prima zi dupa aderare, societatile vor fi obligate sa depuna noi formulare de raportare pentru TVA, cum ar fi declaratiile recapitu-lative si declaratiile Intrastat, ceea ce va determina o crestere a obligatiilor administrative si de raportare", a declarat Daniel Anghel, tax senior manager PwC.

Cu toate acestea, mai mult de ju-matate din companii (68%), au apreciat ca aderarea va avea efecte pozitive asupra activitatii lor in conditiile in care se asteapta la o crestere a investitiilor straine si cred ca vor avea acces la surse alternative de finantare. Cresterea pretului la utilitati si la materiile prime, disparitia unor clienti si disparitia unor furnizori reprezinta in opinia repondentilor principalele elemente care ar putea avea o influenta negativa asupra activitatii lor. La studiu au participat 446 de companii cu peste 100 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO