Eveniment

Fiscul a incasat in trim. I 2,7 miliarde de lei din executari silite

23.05.2010, 23:34 25

La bugetul general au ajuns in primul trimestru 2,7 miliarde delei (0,6 mld. euro) in urma executarilor silite, cea mai mare partereprezentand plati dupa comunicarea somatiei, potrivit datelorFiscului transmise ZF.

Executarea silita are loc in cazul in care datornicii nu-siplatesc de bunavoie obligatiile fiscale, respectiv taxele siimpozitele, si poate viza toate veniturile si bunurile dinproprietatea debitorilor. Conform datelor Agentiei Nationale deAdministrare Fiscala (ANAF), incasarile din plati dupa comunicareasomatiei au totalizat 1,9 mld. lei in primele trei luni, in timp cesumele colectate din popriri asupra disponibilitatilor din conturibancare au ajuns la 0,6 mld. lei.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca va acorda ANAFatributii sporite in combaterea evaziunii fiscale prin drept deacces la evidentele bancare.

Proiectul de act normativ pentru combaterea evaziunii, careurmeaza sa fie aprobat miercuri de Executiv, stabileste cainstitutiile de credit vor fi obligate sa furnizeze Fiscului dateprivind rulajele si soldurile conturilor deschise si sa informezedaca un debitor are sau nu inchiriate casete de valori,informatiile urmand sa fie utilizate pentru recuperareadatoriilor.

Sumele incasate de Fisc in primul trimestru din valorificareabunurilor imobile sechestrate este destul de redusa, de 22 mil.lei. Din valorificarea bunurilor mobile sechestrate, ANAF acolectat doar 2,4 mil. lei. Nu doar statul a scos la vanzarebunurile datornicilor cu intarzieri la plata impozitelor, ci sibancile au inceput sa execute silit rau-platnicii care au restantela credite. Numarul executarilor silite de case si terenuri acrescut exponential de la inceputul acestui an.

Veniturile colectate la buget de catre ANAF au fost sub programin perioada ianuarie - aprilie. Cumulat pe primele patru luni din2010, veniturile realizate de Fisc au insumat 44,4 mld. lei, cu 4%sub program. Incasarile raportate de Fisc sunt aferenteprincipalelor patru bugete, respectiv bugetul de stat, bugetulasigurarilor sociale, bugetul de somaj si cel de sanatate. Lanivelul bugetului general consolidat, veniturile colectate inprimul trimestru au inregistrat o scadere de 1,4%, la 37,5 mld.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO