Eveniment

Fiscul a returnat contribuabililor circa 50 mil. euro

07.07.2004, 00:00 18

Ministerului Finantelor a restituit contribuabililor persoane fizice 1.922,16 mld. lei (circa 50 mil.euro), in urma regularizarii impozitului anual cu platile efectuate de contribuabili in cursul anului 2002, a anuntat ieri Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Aceasta suma reprezinta 81,4% din obligatia totala a Finantelor care se ridica la 2.359,07 mld. lei (circa 62 mil. euro).
"Principala cauza a nefinalizarii procesului de regularizare a impozitului pe venit pe anul 2002 a fost neprezentarea contribuabililor la unitatile de trezorerie pentru ridicarea sumelor. Foarte multe cazuri de nerestituire reprezinta sume mai mici de 100.000 lei, chiar sub 10.000 lei, pentru care nu exista interes din partea contribuabililor de a se prezenta pentru incasarea lor, iar unitatile fiscale nu dispun de fondurile necesare transmiterii sumelor respective prin mandat postal. Aceste sume raman la dispozitia contribuabililor si vor fi utilizate, in caz de neridicare, pentru compensarea eventualelor debite viitoare ale contribuabililor", a declarat Neculae Plaiasu, presedintele ANAF.
El a adaugat ca printre cauzele nefinalizarii regularizarii impozitului pe venit se numara si faptul ca in unele cazuri contribuabili si-au schimbat domiciliul sau au plecat din tara sau ca o parte a contribuabililor au solicitat compensarea sumelor de restituit cu obligatiile de plata curente si viitoare.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a mai anuntat ieri ca a depus in instante, in perioada 1 martie - 1 iulie, cereri de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment la 32 de companii din categoria marilor contribuabili, pentru recuperarea unor datorii de 12.113 mld. lei.
Potrivit ANAF, institutia a introdus actiuni similare in cazul unui numar de 2.050 de firme mici si mijlocii, ale caror datorii catre stat insumeaza 6.010 mld. lei. Initial, procedura a vizat firmele cu obligatii restante de peste 5.000 de euro, care au depasit termenele de plata cu peste 30 de zile.
Dupa aparitia, in luna mai, a Legii 149/2004 pentru modificarea si completarea Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, nivelul creantelor bugetare pentru care se poate solicita deschiderea procedurii a fost diminuat de la 5.000 de euro la 3.000 de euro. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO