Eveniment

Fiscul pregăteşte penalităţi usturătoare: 30% din datoriile nedeclarate şi stabilite de inspectori

Fiscul pregăteşte penalităţi usturătoare: 30% din datoriile nedeclarate şi stabilite de inspectori

Autor: Claudia Medrega

20.08.2012, 00:07 2209

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vrea să instituie o penalitate spe­cia­lă de 30% din obligaţiile fiscale nede­cla­rate de contribuabilii persoane juri­di­ce şi stabilite în urma inspecţiilor fis­cale, care se adaugă la dobânzile şi pena­lită­ţile aplicate pentru întârzierile la plată a da­toriilor, ducând procentul la peste 50%.

Consultanţii fiscali consideră însă că mă­sura este contraproductivă din perspec­tiva atractivităţii mediului de afaceri, având în vedere că dobânzile şi penalităţile actuale sunt deja foarte mari.

"Pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, contri­bu­abilii sunt sancţionaţi cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de im­pu­nere. Aplicarea penalităţii nu înlă­tu­ră obligaţia de plată a dobânzilor, pena­li­tăţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere prevăzute la titlul VIII (din Codul fiscal - n.red. Prevederile nu sunt aplicabile în cazul soluţionării cere­rilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată cu control anticipat", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

În acest moment întârzierea la plata da­to­riilor către bugetul de stat atrage dobânzi şi penalităţi maxime de 29,6% pe an. Prin introducerea modificării, acest procent creşte la 39,6% pe an sau chiar 54,6%, în cazul în care con­tri­buabilul achită cu întârziere su­me­le sta­bilite de control, afirmă Marius Ionescu, partener NNDKP Consultanţă fiscală.

Aceste prevederi sunt preconizate a se aplica pentru obligaţiile fiscale de pla­tă stabilite ca urmare a inspecţiilor fis­cale care vor începe după data de 1 ia­nuarie 2013. De asemenea, penalita­tea ma­ximă de întârziere de la acest mo­ment este propusă a se modifica de la 15% la 10%.

"Practic, orice contribuabil care aplică legea fiscală cu bună-credinţă şi este apoi contrazis de Fisc pe o speţă sau alta va avea de scos din buzunar încă 15% sau 30% în plus din respec­tivele sume. Ce investitor, companie sau antreprenor poate fi încântat de un astfel de risc, în condiţiile în care oricum interpretarea Fiscului pe diverse speţe diferă uneori semnificativ faţă de interpretarea din ţările dezvoltate ale UE?", comentează Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO